Van, ami nem változik – Suri idén is korán érkezett

Február 12-én visszaérkezett fészkére Vassurány büszkesége Suri, a fehér gólya, aki ma már – nem túlzás – igazi médiasztárnak számít itthon, és sokak reménye szerint, ha ő itt van, a tavasz is közel jár már.

Szerző:
Turista Magazin
2021. február 15.

Február 12-én visszaérkezett fészkére Vassurány büszkesége Suri, a fehér gólya, aki ma már – nem túlzás – igazi médiasztárnak számít itthon, és sokak reménye szerint, ha ő itt van, a tavasz is közel jár már.

A vassurányi fehér gólya évek óta tartja magát a február közepi érkezéshez. Idén február 12-én tűnt fel a fészeknél, 2018-ban és 2019-ben február 13-án, tavaly pedig február 11-én foglalta el fészkét.

Telelők és korán érkezők

Surinak saját közösségi oldala is van, ahol közel 1500 ember követi a mindennapjait. Itt láthatjuk például, hogy tavaly Suri és párja négy fiókát nevelt, és a család szeptember közepén indult el a telelőhely felé. Mivel Surinak nincs jeladója, ezért nem tudni, hol telel, de esetében bizonyos az, hogy nem itthon, hisz akkor télen is feltűnne errefelé.

Békés megyében januárban látták meg az első gólyát a fészkén, amelyről azt feltételezték, hogy telelésből hazaért egyed. Ez a madár azonban valószínűleg valahol a Dél-Alföldön telelt, mert a környéken több településen is láttak fehér gólyát a tél folyamán.

Az utóbbi években itthon is egyre több egyed próbálkozik meg az átteleléssel. A madarak nem a téli hideg, hanem a táplálékhiány miatt vonulnak melegebb vidékekre. De enyhe teleken, illetve például a városi szeméttelepek környékén ez a probléma is áthidalható.

Pocok, csirkenyak, mirelit béka

„Na, Vas megyeiek, elő a mélyhűtőkből a mirelit békákkal!” – írta viccesen egy kommentelő Suri közösségi oldalán. S ha nem is mirelit békával, de csirkenyakkal a helyiek valóban próbálnak segíteni ezekben a fagyos napokban a madárnak.

Hogy kell-e etetni a télen itt maradt vagy korán hazaért gólyákat, arról megoszlanak a vélemények. Az enyhe teleken nincs erre szükség, abban mindenki egyetért, hisz a gólyák örömmel elfogyasztják a pockokat, amelyek ilyenkor is szép számmal szaladgálnak.

Amikor azonban tartósan vastag hó borítja a tájat, a gólyáknak is nehezebb dolguk van. A vassurányiak – a jelenlegi fagyok miatt – raknak ki némi élelmet és vizet, amit a madár el is fogadott, de a hét második felében érkező enyhülésnek köszönhetően valószínűleg visszatér majd a hagyományos táplálékszerzési módszerekhez, és a környező mezőkön pockozik majd.

Cikkajánló