​Van okunk aggódni a jövő miatt, de nincs ok a pánikra

Csepreghy Nándorral, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány igazgatójával beszélgettünk a környezetvédelem helyzetéről, szemléletformálásról, valamint arról, mit lehet tenni azért, hogy az egyre népesebb bolygón fenntarthatóvá tegyük az életvitelünket.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Csanádi Márton
2020. szeptember 3.

Csepreghy Nándorral, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány igazgatójával beszélgettünk a környezetvédelem helyzetéről, szemléletformálásról, valamint arról, mit lehet tenni azért, hogy az egyre népesebb bolygón fenntarthatóvá tegyük az életvitelünket.

TM: Bár elég sokrétű tevékenységet végez, egy átlagember nem biztos, hogy hallott a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványról. Mit kell erről a szervezetről tudni?

A természetvédelemnek létezik egy sötétzöld irányvonala, amely azt vallja, hogy az emberiség fejezze be a környezetpusztító tevékenységét, és egy szál levéllel menjen vissza a természetbe. Mi nem ezt a vonalat képviseljük, mert szerintünk aki meg akarja találni a klímavédelem kulcsát, annak meg kell értenie, hogy adottság az ember és a természet együttélése. Ez eldőlt a múltban, tehát az emberi jelenlét nélküli megoldások kivitelezhetetlenek. Az alapítványt Áder János köztársasági elnök úr alapította nemzetközileg is elismert szakemberek bevonásával. A kuratórium elnöke Martonyi János volt külügyminiszter, kurátorai pedig Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, és Szűcs Gábor vízgazdálkodási és klímavédelmi szakértő. A legfontosabb küldetésünk az, hogy a környezetvédelem kérdése elinduljon az operatív megoldások irányába. Az elmúlt évek ilyen típusú fórumainak az az egyik legnagyobb problémája, hogy mindenki elmondja, mekkora baj van, de sokkal kevesebb szó esik arról, hogy mit is lehet és kellene tenni. Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ugyan van oka az emberiségnek aggódnia a jövője miatt, de nincs ok a pánikra. Feltéve, hogy képesek vagyunk változni, illetve átalakítani bizonyos tevékenységeket. Mi ezekhez kínálunk megoldásokat.

TM: Mit jelent ez a gyakorlatban?

Tevékenységi körünk alapvetően három főpilléren, három lábon nyugszik. Az egyik legismertebb maga az alapítvány, amely az ösztöndíjprogramtól kezdve – az óvódásoknak és iskolásoknak szóló ismeretterjesztésen át – egészen a könyvkiadásig és a különböző természetvédelmi szervezetek, programok támogatásáig végez tevékenységet. Ugyancsak nagyon fontos lábunk a think tank, a magyarul leginkább „agytrösztprogramnak” nevezhető tevékenységünk, amely során elismert szakembereket, tudósokat kérünk fel közös gondolkodásra, tanácsadásra, cégek, vállalkozások segítésére, különböző projektek elbírálására, de idetartozik a tudományos workshopok, előadások, konferenciák szervezése is. A harmadik lábunk pedig a Kék Bolygó Klímavédelmi Befektetési Zrt., amellyel különböző pilotprojekteket finanszírozunk, mentorálunk. Ezzel gyakorlatilag kockázatitőkealap-tevékenységet végzünk a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.-vel közösen, nagyon fontos különbség viszont a többi hasonló tevékenységet végző szervezethez képest, hogy mi nem a piaci profitot tekintjük elsődlegesnek. Természetesen egy hozzánk forduló vállalkozás gazdasági életképessége elengedhetetlen, de számunkra a környezetvédelem és fenntarthatóság a fő szempont.

A teljes interjú a szeptemberi Turista Magazinban olvasható, amely országszerte kapható az újságárusoknál, vagy digitális formában megrendelhető a webshopunkban.Cikkajánló