Vártúrák a fővárostól a Dunakanyarig

A számos jelvényszerző túramozgalom közül ez alkalommal egy olyan tematikus kód- és élménygyűjtögetésre invitáljuk a természetjárókat, amely kevés megkötéssel, de annál több felfedezőélménnyel kecsegtet.

Szerző:
Lánczi Péter
Fotó:
Gulyás Attila
2018. december 4.

A számos jelvényszerző túramozgalom közül ez alkalommal egy olyan tematikus kód- és élménygyűjtögetésre invitáljuk a természetjárókat, amely kevés megkötéssel, de annál több felfedezőélménnyel kecsegtet.

Kétféle túrázó létezik a világon. Az egyik önállóan szereti kitalálni és megtervezni az útját, míg a másik élvezi az előre megszervezett, de legalábbis az irányított program komfortját. Ehhez túraleírások, itinerek szolgáltatják az infókat, ami valóban kényelmes megoldás azok számára, akik nem feltétlen tudják, merre is induljanak, hogy hogyan és hova érdemes ellátogatni. Egyvalami azért közös a két típusban: mindkettő olyan úti célhoz igyekszik, amely valamilyen élménnyel szolgál, legyen szó természeti látnivalóról vagy épített értékről. Több túramozgalom is létezik, amelyeknél ez a lényeg, tehát nem az útvonal pontos követése, hanem egy adott pont felkeresése. Ezek a tematikák pedig lehetővé teszik, hogy a „tervező” és a „követő” alkatú kirándulók egyaránt megtalálják a számításukat, ha a természetjárásról és felfedezésről van szó.

 

 

A Budai-hegység, a Pilis és a Visegrádi-hegység várait felkereső túramozgalom célja kettős, mert amíg a történelmi épületek és romok meglátogatásával, illetve felkutatásával szélesítjük a kulturális látószögünket, addig a megtett kilométerek a testet és a lelket nemesítik. A túramozgalomban szereplő huszonnyolc vár felkeresésében Szádeczky-Kardoss Géza kiadványa segíti, melyben hasznos információkat és érdekességeket is olvashatunk a korai és késő bronzkori, kora vaskori földvárak, kelta kori sáncok, királyi kővárak és középkori magánvárakról.

 

 

 

A felfedezésre váró helyszínek között vannak városi és közismert építmények, erdő mélyén avarral takart földsáncok, mára teljesen elfeledett erősségek, illetve egy kakukktojás is, amely Eger hajdani csillagainak állít emléket. Hogy mely várakról is van szó, és milyen élmények várják a kutató kedvű és igazolókódokat gyűjtögető turistákat, arról a Turista Magazin decemberi számában olvashattok.

 

A DECEMBER-JANUÁRI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, DE KEDVEZMÉNYES ELŐFIZETÉSRE IS VAN LEHETŐSÉGED.

 

Cikkajánló