Vedleni nem is olyan egyszerű

Közeli videón szurkolhatunk a rákosi viperának, hogy szerencsésen megszabaduljon a bőrétől.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Hungarian meadow viper project Facebook
Wikipédia
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2022. január 18.

Közeli videón szurkolhatunk a rákosi viperának, hogy szerencsésen megszabaduljon a bőrétől.

A rákosi vipera védelmi projekt – ahogy a nevéből is kitűnik – az említett faj megőrzésével foglalkozik, az ugyanis rendkívül ritka és érzékeny a környezeti behatásokra. Állományai elszigeteltek, a Kiskunsági és a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén fordulnak elő. A rákosi vipera populációja elsősorban az élőhelyek eltűnése miatt fogyatkozott meg, de a gyakran nem megfelelően kezelt élőhelyeken a ragadozók által okozott nyomás is nagyobb. Az elszórt, gyakran egymástól elszigetelt kis állományok a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldala szerint „kismértékben a helyi lakosság alaptalan félelmei miatt is” veszélybe kerülhetnek.

Félni azonban nem kell! Már csak azért sem, mert nem valószínű, hogy összefutunk vele: rákosi viperából kevés van, és a kígyó egyébként is rejtőzködő életmódot folytat. Ha ennek ellenére megtörténne a kígyómarás, különösképp akkor sem kell aggódni, mert

a gyenge méreg hatása nagyjából a méhcsípéssel egyenlő.

A rákosi vipera védelmi projekt a napokban arról posztolt, hogy milyen szépen fejlődnek az idén született kiskígyók, amelyek fűtött terráriumokban töltik a telet. „A rendszeres tápláléknak köszönhetően napról napra egyre nagyobbak, amit az is jelez, hogy a már szűkké váló bőrüket időről időre kénytelenek levedleni.” A vedlés pedig nem is megy olyan könnyen – ennek ti is szemtanúi lehettek az alábbi videón:

A rákosi vipera hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint.

Cikkajánló