Végre tudják, pontosan hol telelnek a magyar kanalasgémek

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság koordinálja a kanalasgémek gyűrűs jelölését Magyarországon. Ez a program újabb értékes eredményeket szolgáltatott az egyik legizgalmasabb kérdésben: hová mennek telelni a kanalasgémek? 

Szerző:
KNPI
Fotó:
KNPI / dr. Pigniczki Csaba
KNPI / Puskás József
2018. február 23.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság koordinálja a kanalasgémek gyűrűs jelölését Magyarországon. Ez a program újabb értékes eredményeket szolgáltatott az egyik legizgalmasabb kérdésben: hová mennek telelni a kanalasgémek? 

Ebben a téli szezonban 51 kanalasgémet azonosítottak eddig az ornitológusok a telelőhelyeken, ebből 29-t a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén látták el színes gyűrűvel. A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben és a Péteri-tavon jelölt madarak megkerüléseinek eloszlása alapján nem meglepő, hogy a 2017/18-as telelési időszakban a legtöbb kanalasgémet a Földközi-tenger medencéjének középső részén azonosították a madarászok, így Tunéziában 20, Olaszországban négy madarat észleltek, de megfigyeltek egy-egy kanalasgémet Líbiában és Algériában is.

 

 

Az utóbbi években egyre gyakoribb az, hogy a kanalasgémek áttelelnek a Kárpát-medencében is, köztük rendszeresen egy-egy gyűrűs példányt is azonosítanak, de olyanra még nem volt példa, hogy egy téli szezonban három hazai jelölésű színes gyűrűs madár is a Kárpát-medencei telelést választotta volna: őket Horvátországban, Eszéktől nem messze figyelték meg januárban. Januárban Magyarországon, a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben két kanalasgém is mozgott, de ők nem viseltek gyűrűt.

 

 

A legérdekesebb adat viszont Szudánból érkezett: Hichem Azafzaf tunéziai ornitológus a szudáni fővárostól, Kartúmtól délre, a Fehér-Nílus melletti vizes élőhelyeken egy 2013-ban, a szegedi Fehér-tavon fiókaként jelölt egyed azonosítóját olvasta le. Az adat azért is jelentős, mert a Szaharától délre fekvő területekről ritkán futnak be hírek telelő kanalasgémekről, továbbá ez a madár feltehetőleg a délkeleti vonulási útvonalat választotta, melyről az 1950-es éveket követően csak nagyon kevés információval rendelkezünk.

 

 

A szakemberek úgy tudják, hogy napjainkban a hazai kelésű kanalasgémek többsége a délnyugati vonulási utat választja, és az Adriai-tengert átrepülve érnek el legfontosabb ismert telelőhelyeikre, Olaszországba és Tunéziába. Kis számban a Szahara középső területeit is átrepülik, hogy a Szaharától délre fekvő vizes élőhelyeken teleljenek Nigerben, Nigériában vagy Maliban. Tunézia jelentőségét a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság által működtetett három jeladós kanalasgém adatai is alátámasztják.
 

 

Kiemelt oltalom
A kanalasgém (Platalea leucorodia) a fokozottan védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 500 000 Ft egyedenként. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szintén szerepel e pompás madár - besorolása LC (Least Concern), azaz „legkevésbé aggasztó helyzetű”.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Kanalasgém - Sekély vizek halásza

Madarat gyűrűjéről - Szárnyra kelt titkok

 

Cikkajánló