Véletlenül akadtak rá a nálunk sosem látott madárra

Mire nem jó a közösségi média? Magyarország legújabb madárfaja, a szibériai szürkebegy egy Facebook-csoportban bukott le.

Szerző:
MME
Fotó:
Orbán Zoltán - MME
2017. január 23.

Mire nem jó a közösségi média? Magyarország legújabb madárfaja, a szibériai szürkebegy egy Facebook-csoportban bukott le.

A madár csak ritkán fordul elő Európában, elterjedési területének nyugati széle az Ural-hegység térségére esik, telelni Közép-Kínától Japánig szokott, de láttak már egy-egy példányt Alaszkában és az USA-ban is. Kontinensünkön a megfigyelési adatok szerint 32-szer látták, zömével Svéd- és Finnországban, egészen tavaly őszig, amikor mondhatni „invázószerűen” jelent meg Európa északabbi térségeiben: 12 országban 212 példány került távcső elé egy hónap alatt.

 


Nem csoda, hogy a hazai madarászközösség is izgalomba jött: fokozottan figyelték a hazai szürkebegyes élőhelyeket, hátha rábukkannak a madárra, de nem találtak egyet sem, egészen mostanáig. A szóban forgó példány nem szokványos módon került elő. A Facebook „Madárfaj meghatározás” nevű csoportjában posztolt róla képeket egy tag január 18-án azzal a kéréssel, hogy segítsenek neki a faj meghatározásában. Kiderült, hogy egy szibériai szürkebegy szerepel a fotókon, amelyek nem külföldön, hanem a Szentendrei-szigeten készültek. Másnap már több mint negyven madarász vette célba a megfigyelés helyszínét, és egy óra keresést követően meg is találták a madarat. 

 

A szürkebegyek
Veréb méretű, elsősorban a talajon és a sűrű aljnövényzetben mozgó madarak. Rejtő mintás tollazatuk és bujkáló életmódjuk miatt meglehetősen nehezen megfigyelhetőek, ezért a madarászokon kívül nem is igen ismerik őket. Hazánkban az erdei szürkebegy gyakori őszi és tavaszi átvonuló, illetve kisszámú áttelelő, a magyarországi fészkelőállományt 1200-1500 párra becsüljük. A magashegységek sziklakibúvásos élőhelyein költő havasi szürkebegyek néhány képviselője évről évre Magyarországra, például a várainkhoz jön telelni.
 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Miért kevesebb a madár a fagyok ellenére az etetőkön?

Láttál már gólyát hóesésben?

Itatással segíthetsz a madaraknak a túlélésben

Cikkajánló