MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.01.09. 15:34,   Szöveg: dunaipoly.hu,   Fotó: Klébert Antal / DINPI

Láttál már gólyát hóesésben?

Szokatlan díszletek között, sűrű hóesésben fotózták le az Alcsútdobozon telelő gólyát.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szilveszterkor kapott bejelentést a legyengült fehér gólyáról, amit rendszeresen látnak Alcsútdoboz Göböljárás térségében. Január 1-jén a természetvédelmi őrszolgálat keresni is kezdte a madarat, de a sűrű köd miatt nem találták meg. 4-én sikerült lencsevégre kapni az állatot.

 

Fotó: Klébert Antal


Az, hogy a gólyák nálunk telelnek, manapság már nem szokatlan jelenség: a hideg nem árt nekik, a problémát a vizek befagyása és a szűkös táplálékforrás jelentik. Ilyenkor etetéssel lehet nekik segíteni, a képen látható példányról már gondoskodnak a helyiek. 

 

A fehér gólya
A fehér gólya (Ciconia ciconia) nagy termetű gázlómadár, testhossza 95–110 cm, szárnyfesztávolsága 180–218 cm. A kifejlett példány tollazata fekete-fehér, lába és csőre piros. Étrendjében főleg rovarok, férgek, hüllők, békák szerepelnek, de nem veti meg a kisemlősöket sem, mint például a pockokat.
Gyakran gallyfészkekben költ, ugyanakkor jellemző rá, hogy szívesen használ kéményeket, villanyoszlopokat is fészeképítés céljából. A 2–6 db tojáson – amelyeket április első felében rak – mind a tojó, mind a hím átlagosan 33 napig kotlik. A fiókák július második felében, illetve augusztus elején hagyják el a fészket, és a hónap végéig vonulnak el az országból.

A fehér gólya európai állománya néhány kivételtől eltekintve Afrikában telel. Az út alatt nagyon fontos tényező a táplálék forrása és az időjárás, ami befolyásolja az út időtartamát, a kiválasztott telelőhelyet és a pihenőhelyet. Magyarországra már február végén visszatér egy-egy példány, de nagyobb számban csak március közepétől kezdenek újra megjelenni.
 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Itatással segíthetsz a madaraknak a túlélésben

A korisoknak is illik figyelni a tatai vadludakra

Ilyen, amikor a hó megérkezik a Dunakanyarba


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. augusztus
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...