Veszélyhelyzeti applikációval riaszt a katasztrófavédelem

Okostelefonokon és táblagépeken futtatható ingyenes alkalmazással bárki veszélyhelyzeti információkhoz juthat.

Szerző:
Lánglovagok.hu
Fotó:
Gulyás Attila
OKF
2013. november 26.

Okostelefonokon és táblagépeken futtatható ingyenes alkalmazással bárki veszélyhelyzeti információkhoz juthat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) elindította a mobil távközlési eszközökre kifejlesztett Veszélyhelyzeti Tájékoztató Rendszert (VTR). Az okostelefonokra és táblagépekre írt alkalmazással egyebek között balesetekről, tűzesetekről, árvízveszélyről, világháborús bomba miatti kitelepítésről, szélsőséges időjárásról lehet értesülni. Az ingyenes applikáció jelentőségéről és működéséről november 25-én az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon sajtótájékoztató keretében beszélt Bakondi György főigazgató és Tanka László informatikai főosztályvezető.

 

Hókáosztól a VTR-ig

A márciusi hókáoszban mindenki számára világossá vált a gyors lakossági tájékoztatás jelentősége. Az SMS alapú riasztást és a cellainformációs üzenetek alkalmazását különféle okok miatt az OKF elvetette, így maradt a mobilokon futtatható applikáció, amelyhez ugyan internetes kapcsolatra van szükség, de a szolgáltató részéről alacsony üzemeltetési költséggel alkalmazható tömeges és célzott üzenetküldésre. A használt készüléktől függően az üzenetek érkezését hang-, fényjelzés vagy rezgés kíséri.

 

A felhasználók beállíthatják, hogy az egész országra, adott megyére, a Balaton, a Velencei-tó, a Tisza-tó vagy a Fertő-tó környékére, esetleg a saját tartózkodási helyük körzetében kívánnak információhoz jutni. A fejlesztők még arra is gondoltak, hogy csendes órákat lehessen megadni, hogy a meghatározott időintervallumban csak a legfontosabb riasztások érkezzenek meg.

 

 

Most még csak Androidon

A program a Microsoft Magyarország Kft.-vel, valamint a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesülettel való együttműködésben valósult meg. Egyelőre Android (2.3-as verziótól) operációs rendszeren használható, de heteken belül megjelenik iOS-re és Windows Phone-ra is.

 

Veszélyhelyzeti Tájékoztató Rendszer

Az alkalmazás fejlesztése körülbelül 6 millió forintba került, üzemeltetése pedig havi 300 ezer forintnyi költséggel jár a főigazgatóság számára. A további fejlesztéshez a véleményeket, ötleteket a fórumban lehet megírni.

 

Cikkajánló