Vicces gerillasálat és -sapkát kapott a minibúvár a New York-palotánál

A kárpátaljai szobrászművész minibúvárja szerencsére még a helyén van, sőt, gondos kezek színes, kötött sapkát és sálat adtak rá, nehogy megfázzon a hidegben.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Joó Annamária (kiemelt kép)
2020. január 22.

A kárpátaljai szobrászművész minibúvárja szerencsére még a helyén van, sőt, gondos kezek színes, kötött sapkát és sálat adtak rá, nehogy megfázzon a hidegben.

Úgy tűnik, mostanában szeretnek „gerillázni” a budapestiek, mert az utóbbi időben nemcsak a gerillaszobrok szaporodnak a városban, de a közéri alkotásokat díszítő ötletes gerillakötések is. Reggeli séta közben szúrtuk ki, hogy menő, kék, kötött sál-sapka kombót visel a New York kávéház kulcsát őrző Kolodko-minibúvár.

A legenda szerint a New York kávéház nyitásakor Molnár Ferenc író fogta a kulcsot, és ünneplő cimboráival elment a Duna partjára, ahol is – biztosítandó a vendéglátó műintézmény „örökös” nyitavatartását – egy laza mozdulattal a Dunába hajította a kávéház kulcsát. Ez persze inkább városi legenda, mint igaz történet, de erre az anekdotára utal a kulcsot őrző, üldögélő búvár mikroemlékműve.

Más népszerű Kolodko-minik is kaptak már téli ruházatot az évek során, úgymint Breki a Szabadságtéren, Mekk mester a Széll Kálmán téren vagy a Duna-parti Főkukac, aki évente akár többször is változtatja az outfitjét. Még több Kolodko: a kárpátaljai szobrászművésszel gyerekkoráról, az alkotás folyamatáról, szobrai jelentéséről beszélgettünk, és arról, hogy miért fontos, hogy a művek pont oda kerüljenek, ahova. A cikkhez kattints ide!

Ha még nem futottál volna bele Kolodko Mihály budapesti alkotásaiba, mutatunk egy térképet hozzájuk:


Cikkajánló