Videó: 12 fiókát nevel a kiskunsági őszapópár

Láttál már „őszapófüzért”? A felvételen a népes család ebédidejébe nyerhetsz bepillantást.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2022. április 26.

Láttál már „őszapófüzért”? A felvételen a népes család ebédidejébe nyerhetsz bepillantást.

Sok énekesmadár még csak most kezd bele a költésbe, az apaji őszapók azonban már nagyban nevelik a fiókáikat, amiről ez az übercuki videófelvétel tanúskodik:

Igen, jól számolod, nem kevesebb, mint 12 apró őszapógombóc bújt össze az ágon. Az őszapók általában 8-10 tojást raknak, de mivel extrém módon társaságkedvelőek és segítik egymást, olyan is előfordult már, hogy egy fészekben húsznál is több tojást fedeztek fel, ami valószínűleg két család „csemetéiből” adódott össze. A fészek egyébként teljesen zárt, egy kis, tollakkal fedett nyíláson keresztül jut be a madár a belsejébe. Párjával közösen építi mohából, zuzmóból, pókfonálból, birkagyapjúból és tollakból.

Őszapóval Magyarország-szerte találkozhatunk erdőkben, bokrosokban, árterekben, parkokban és lakott területeken is, télen az etetők alkalmi vendége. A hidegebb időszakban növényi táplálékkal lakik jól, tavasztól rovarok, pókok közül szemezget.

A kis, legfeljebb 14 centis és 10 grammot nyomó madár hazai fészkelőállománya 137 000-229 000 párra tehető, és mérsékelten növekszik. Hazánkban védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft. Ha szeretnél még többet megtudni erről az aranyos madárról, ne hagyd ki ezt a cikkünket!

Remekül haladsz! Jöhet a 4. kérdés? Ez most nem lesz könnyű.

Melyik településen található hazánk első motorik parkja?

Cikkajánló