Videó: Turisták találkozása egy medvével

Egy Facebook-csoportban osztották meg a felvételt, amin egy turistacsapat szembetalálkozik egy magányos mackóval. Mit csináltak helyesen, mire kellett volna jobban ügyelniük?

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
magas-tatra.info.hu
2023. július 4.

Egy Facebook-csoportban osztották meg a felvételt, amin egy turistacsapat szembetalálkozik egy magányos mackóval. Mit csináltak helyesen, mire kellett volna jobban ügyelniük?

Az eset még július elején történt a Kościelisko-völgyben nyíló Útvesztő-barlang (Mylna Jaskinia) közelében, ahol a videó készítője nem csak a turistaösvényen felbukkanó medvét, hanem egy éppen arra járó turistacsoportot is lefilmezett. Szerencsére a találkozás során nem történt baj, szemmel láthatóan az ijedtség sem volt nagy, de a kirándulók azért óvatosabbak is lehettek volna.

A magas-tatara.info közösségi oldalán is megosztott videón jól látszik, hogy a csapat egyes tagjai telefonnal felvételeket készítenek az állatról, és csak az után kezdenek el lassan hátrálni az ösvényen, miután a medve tétován megindul feléjük. Bár az állat végül kitér, a kirándulók elővigyázatosabbak is lehettek volna. Ez a teendő, ha medvével találkozol!

A szakértők szerint a legtöbb konfliktus anyamedvékhez köthető, de egyébként mindenféle korú és nemű medvét érdemes elkerülni. Egyre jellemzőbb, hogy az állatról videófelvételt, fotót készítenek a kirándulók, vagy ami a legrosszabb, szelfizni akarnak vele. Természetesen sem etetni, elzavarni, hirtelen mozdulatot tenni, a szemébe nézni és hátat fordítani neki szintén nem jó ötlet. Elfutni pedig esélytelen.

Útvesztő-barlang (Mylna Jaskinia)

Ez az egyik legérdekesebb, vezető nélkül látogatható barlang a Tátrában. Sok turista keresi fel ezt az 1080 méter hosszú, 300 méteres szakaszán szabadon járható, labirintusszerű járatrendszert, ahol kötelező felszerelés a zseblámpa és a meleg ruha.




Cikkajánló