Videó: Vadmacskacsalád a börzsönyi rengetegben

Kölykökkel együtt ritkán kapják lencsevégre a vadmacskákat, a nemrégiben közzétett felvételen pedig két kismacska is szerepel.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
Börzsöny Alapítvány / Ferenczi Balázs
2021. július 26.

Kölykökkel együtt ritkán kapják lencsevégre a vadmacskákat, a nemrégiben közzétett felvételen pedig két kismacska is szerepel.

A Börzsönyi Természetvédők Facebook-oldal július 21-én tette közzé a Börzsöny Alapítvány önkéntesének, Ferenczi Balázsnak a videóját, amelyen egy vadmacskacsalád halad el a kameracsapda előtt: egy anyaállat és két kicsinye. A felvétel azért nagyon érdekes, mert hasonlót eddig nem nagyon láthattunk.

Megkeresésünkre Bedő Péter, a Börzsöny Alapítvány kutatója elmondta, hogy vadmacskák, jobban mondva vadmacska kinézetű macskák (hiszen a genetikájuk nem ismert), viszonylag gyakran jelennek meg a kameracsapdáik előtt, az azonban kérdéses, hogy kevés példány jár be nagyon nagy területeket, vagy esetleg nem is annyira ritka ez a faj. „Kölykökkel együtt viszont kifejezetten ritkán kerülnek szem vagy fényképezőgép elé, de volt már rá példa, sőt, idén egy négykölykös alomról is készültek felvételek, csak sajnos elég gyenge minőségben” – mondja a kutató.

Más állatok, köztük ritka fajok rendszeresen az alapítvány kameracsapdái elé kerülnek, sok hiúz-, farkas-, idén pedig néhány medvefotó is készült, legutóbb májusban, amiről mi is hírt adtunk. „Emellett olyan, a hegységben ritkának számító vagy szokatlan fajok is előkerültek már, mint az aranysakál vagy a dámvad” – tudjuk meg Bedő Pétertől.

Cikkajánló