Lefotózták a Börzsönyben kószáló medvét

Eddig csak lábnyomok árulkodtak arról, hogy egy medve bóklászik a Börzsönyben, a napokban azonban egy kameracsapda fotókat is készített róla.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Börzsönyi Természetvédők
Forrás:
Börzsönyi Természetvédők
2021. május 17.

Eddig csak lábnyomok árulkodtak arról, hogy egy medve bóklászik a Börzsönyben, a napokban azonban egy kameracsapda fotókat is készített róla.

Május elején először Diósjenőnél észlelték a medve nyomait, amelyekről a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai is megerősítették, hogy egy medvéé. Egy héttel később egy terepfutó Nagybörzsönynél készített fotókat hasonló nyomokról, most pedig a Börzsöny Alapítvány kameracsapdája fotókat is készített az állatról, amely – ahogy írják közösségi oldalukon – a fotók alapján egészséges, jól fejlett fiatal példány.

Jelenleg éppen a medvék párzási időszaka zajlik, ami április közepétől nagyjából júliusig tart. Ilyenkor a hím medvék heteken keresztül járnak a nőstények nyomában, és sokkal aktívabbak napközben is. Kifinomult szaglásuknak köszönhetően már messziről beazonosítják az embert, és kerülik a vele való találkozást, de ha például a szélirány nem kedvez nekik, előfordulhat, hogy nem észlelik időben az ember közeledtét.

Legutóbb októberben kószált egy medve a Miskolchoz tartozó Lyukóvölgyben, amelyről egy térfigyelő kamera is készített felvételeket. Előtte pedig Egerszalókon és Nógrád megyében is feltűntek medvenyomok.

A hírek sokasága ellenére azonban valójában egy évben 2-3 kóborló medve tűnhet fel nálunk, amelyek Szlovákiából jönnek át. Mivel azonban a medvék nagy távolságokat képesek megtenni, elképzelhető, hogy az az egyed, amelyik egyik nap még a Karancs-Medvesben tűnt fel, másnap már a Bükkben járkál.

Amennyiben medvét észlel valaki vagy medvenyomokat lát, jelezze azt az illetékes nemzetipark-igazgatóságnak.

Korábban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság összeállított egy útmutatót arra az esetre, ha összefutnánk egy medvével. Néhány fontos dolog, amit érdemes betartani. További részletek ebben a cikkben.

Ha (feltételezhetően) medvék járta erdőben kirándulsz:

- A kijelölt turistautakon haladj!
- Kerüld az átláthatatlan sűrűket, bozótosokat!
- Napnyugta és napkelte közötti időszakban inkább kerüld az erdőt!
- Ne járj nesztelenül, hogy a medvék hallják, hogy közeledsz. Társaságban beszélgess, egyedül járva zajkeltő eszközt is használhatsz, pl. csengőt vagy rádiót.
- Ne használj fejhallgatót!
- Ha véletlenül összefutnál a medvével, és az állat nem vesz észre, akkor lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, a medvét szemmel tartva, hátrálva távolodj!
- Ha a medve két lábra áll, az nem azt jelenti, hogy támadni akar, ezt a jobb tájékozódás érdekében teszi.
- Ha a medve észrevesz, ne próbáld elzavarni, ne nézz a szemébe és ne fordíts neki hátat! Elfutni sem túl jó ötlet, mert biztos, hogy az állat gyorsabb nálad.
- Autós találkozás esetén ne hagyd el a járművet!

- Kutyasétáltatás és kutyával való vadászat esetén tartd szem előtt, hogy a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni védelemért, nyomában a támadó medvével.
- Ne vigyél magaddal erős illatú élelmiszert! (A nemzetipark-igazgatóság külön kiemeli a halkonzervet és a sűrített tejet.)
- Ne hagyj magad után ételmaradékot és csomagolóanyagot sem! A maradékot lehetőleg szagmentesen csomagold el, és úgy vidd tovább magaddal.
- Sátorozáskor az élemet a sátortól távol eső fára függeszd fel!
- Az erdei kerékpározás növeli a meglepetésszerű találkozás veszélyét!

Cikkajánló