Videók: Bepillantás a bölénylét rejtelmeibe

Legutóbb tavaly novemberben adtunk helyzetjelentést az őrségi vadonból, ideje hát egy update-nek, sok minden történt ugyanis azóta a bölények háza táján. Videókkal tűzdelt beszámoló következik.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Őrségi vadon (Kiemelt kép)
2021. február 22.

Legutóbb tavaly novemberben adtunk helyzetjelentést az őrségi vadonból, ideje hát egy update-nek, sok minden történt ugyanis azóta a bölények háza táján. Videókkal tűzdelt beszámoló következik.

Az egyik legizgalmasabb esemény, hogy december közepén az Őrségi Nemzeti Parkba érkezett egy másfél éves, növendék bika a Nyíregyházi Állatparkból. A bölényt elkábítva szállították egy speciális utánfutón. Három napot karanténban töltött, majd csatlakozott a szalafői bemutatóterület bikacsapatához – írják az Őrségi vadon Facebook-oldalon. A tényleges „vadonba” majd csak ivaréretten kerül.

A Kondorfa határában található 90 hektáros területre még 2019 nyarán került egy bika és öt tehén, majd született egy borjú, és a szalafői bemutatóállományból is odaköltöztettek egy tehenet és a borját. A tervek szerint a csapathoz másfél, két év múlva kerül az új bika, és átveszi a stafétát a régitől, aki akkor „nyugállományba vonul”.

A bölények jelenlétéről számos jel árulkodik az őrségi vadonban. Tavaly egy videósorozat is indult ezek bemutatására, íme, az első rész, amelyben a faj sziesztázási szokásairól esik szó, illetve arról, hogy ez mit jelent az élővilág számára:

És ha már az élővilágnál tartunk, a Filmdzsungel.hu őrségi vadonban kihelyezett webkamerája csípte el a száraz kutyaeleségre és paradicsomos szardíniára érkező aranysakált:

Egyébként többsoros villanypásztorral védik a területet, de már több állatfajt megfigyeltek, például rókákat, őzeket és vaddisznókat.

Ha valaha elgondolkodtál azon, miről árulkodik a bölénytrágya, az Őrségi vadon Facebook-oldalának köszönhetően ezt is megtudhatod. A friss trágyából minden hónapban mintát vesznek, és megnézik, milyen növényeket fogyasztanak előszeretettel a bölények. Legutóbb a júniusi étlapjukról adtak hírt. Kiderült, hogy sásokat, szedret és kökényt már kevesebb, mint 10%-ban fogyasztottak, a legtöbbször (28%-ban) fűfélékkel tömték magukat. Ahogy az előző bölényes cikkünkben is írtuk, mindig azt választják, amiben aktuálisan a legtöbb kalória van, ezért esett a választásuk ebben a hónapban a fűfélékre.

Itt a szarvnyomokról és a földnyalogatásról esik szó:

Nemcsak a szarvköszörülés, hanem a vakarózás is szervesen hozzátartozik a bölények mindennapjaihoz. Nem csoda, hiszen mindenféle parazita támadja őket: a bolhák, a tetvek, a kullancsok és az atkák sem kímélik a bölényeket. A vakarózásra a legjobb egy méretes fa:

A hatalmas állatok mozgását GPS-jeladóval követik a vadonban. Január végén osztották meg az alábbi videót, amiben a bölények napi aktivitását mutatják be. A térképeken 200 nap adatait láthatjuk, egy kék pötty nem egy állatot jelent, hanem az egész csapatot jelképezi. Ami kiderült, az az, hogy a bölények a délelőttöt a vadon foltjaiban töltik, délután lassan kimennek a nyílt gyepekre, éjszaka is itt vannak, hajnali fél ötre viszont visszahúzódnak az erdőbe, és minden kezdődik elölről.

Ha már-már túl aktívnak gondolnád a bölényeket, ide kattintva megnézhetsz búcsúzóul egy másik, hóban legelészős videót.

Fontos tudni, hogy a faj helyzete a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) besorolása szerint veszélyeztetett, sebezhető. „Csekély a genetikai változatosság, és nehéz megjósolni, hogy mi lesz a faj jövője. Így a bölények sorsa még mindig az ember kezében van, és mint sok, más nagyemlős faj esetében, Európa és a világ bölényállományának léte is a védelem hatékonyságától függ.”

Ha érdekelnek az őrségi bölények mindennapjai, kövesd az Őrségi vadon Facebook-oldalt, ahol az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberi rendszeresen jelentkeznek izgalmas fejleményekkel.

Cikkajánló