Vigyázat pockok, rátok vadásznak az áttelelő vörös vércsék

A vörös vércsék többsége Afrikában telel, egy részük azonban nálunk marad. A Körös-Maros Nemzeti Park tájain barangolva is jó eséllyel találkozhatunk néhány példánnyal.

Szerző:
kmnp.hu/TM
Fotó:
Shutterstock
2016. január 29.

A vörös vércsék többsége Afrikában telel, egy részük azonban nálunk marad. A Körös-Maros Nemzeti Park tájain barangolva is jó eséllyel találkozhatunk néhány példánnyal.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak megfigyelései szerint a vörös vércsék (Falco tinnunculus) közül leginkább öreg hímek maradnak Magyarországon telelni, tojók csak ritkán. Főként olyan példányokról van szó, amelyek nem nálunk fészkelnek, hanem Finnországból, Norvégiából vagy más északi országokból érkeznek hozzánk. Ezt a gyűrűzött madarak leolvasott adatai alapján állapították meg a szakemberek.

 



A vörös vércsék a kemény teleken általában az állattartó telepek közelében, a szérűskertekben vagy a falvak melletti réteken húzzák meg magukat. Főként pockokra vadásznak. Kétféle vadászati technika jellemző rájuk: 4-5 méter magasan egyhelyben lebegnek (szitálnak), onnan kémlelik a gyepet, majd hirtelen lecsapnak áldozatukra, vagy magasabb fák tetejéről, esetleg kútgémekről figyelik a rágcsálók mozgását. Vannak olyan vörös vércsék, amelyek képesek apróbb madarakat, főleg verebeket, sőt rigókat is elfogni. Madarakat általában akkor fognak, ha vastag a hótakaró, és így nem látják a pockokat.

A lakott településektől távolabb tanyázó vörös vércséknek nem ritkán bizony osztozniuk kell a zsákmányon a kerecsensólymokkal. Utóbbiak ugyanis figyelik a vércséket, s amikor azok megfogják a pockot, egész egyszerűen elveszik tőlük.


Így lakmározik a vörös vércse, erős idegzetűeknek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Mocsári madarászás a főváros határában
Egy évtizede nálunk telel Fülöp

Még több madaras hír

Cikkajánló