Virágoznak a japáncseresznyék a Vácrátóti Botanikus Kertben

Az arborétumba mindig érdemes ellátogatni, most azonban egy különösen felemelő, tavaszias látványban lehet részünk, virágoznak ugyanis a japáncseresznyefák. Elárulunk róluk néhány érdekességet.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Fráter Erzsébet / Nemzeti Botanikus Kert
Vácrátót Facebook
Forrás:
Nemzeti Botanikus Kert
Vácrátót Facebook
Wikipédia
2022. április 27.

Az arborétumba mindig érdemes ellátogatni, most azonban egy különösen felemelő, tavaszias látványban lehet részünk, virágoznak ugyanis a japáncseresznyefák. Elárulunk róluk néhány érdekességet.

Ha látni szeretnéd a virágzó japáncseresznyefákat, mindössze egy-két heted van, hogy ellátogass a botanikus kertbe. A virágzás egyébként a faj elhelyezkedésétől függ, nálunk kora tavasztól egészen késő tavaszig bármikor elkezdődhet, de vannak olyan fajták, amelyek ősszel virágoznak. A budapesti Füvészkertben minden áprilisban tartanak Sakura-ünnepet, de idén ezen már túl vagyunk.

A Vácrátóti Botanikus Kert friss posztjában összegyűjtött néhány érdekességet a cseresznyefákról, amit mi továbbiakkal igyekeztünk kiegészíteni, hogy megismerjétek ezt a csodálatosan látványos növényt.

A japáncseresznye a rózsafélék családjába tartozik, virága, a Sakura Japán nemzeti jelképe. Emellett egész Kelet-Ázsiában őshonos, így Kínában, Koreában is találkozhatunk vele. Bár maga a fa hasonlít a közönséges cseresznyéhez, a japáncseresznye díszfa, tehát virágai meddők, termése nincs. Koronája széles, és akár 8-10 méter magasra is meg tud nőni. Rengeteg fajtáját nemesítették ki az idők során, Japánban már a III. századtól kezdődően megjelentek a különféle cseresznyefák. Van hófehér, sárgászöld, sötét és világos rózsaszín virágú változat is.

Ismerősen cseng a hanami kifejezés? A virágnéző ünnepségeket nevezik így Japánban, és mindenütt megtartják cseresznyevirágzás idején. Ez egy izgalmas időszak, előre ugyanis sosem lehet pontosan tudni, mikor bontanak szirmot a néhány napig, hétig látható virágok. „A Japán Meteorológiai Intézet ebben az időszakban előrejelzéseket készít, hogy délről északra haladva melyik zónában hány százalékban virult már ki a cseresznyevirág” – olvashatjuk a Wikipédián.

Cikkajánló