Virágzik az őszi füzértekercs utolsó menedékhelyein

Egyetlen őszi orchideánk fogott most virágzásba. Amilyen nehéz észrevenni, közelről megvizsgálva annyira szép. Ezeken a helyeken találkozhatsz vele.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
2023. szeptember 13.

Egyetlen őszi orchideánk fogott most virágzásba. Amilyen nehéz észrevenni, közelről megvizsgálva annyira szép. Ezeken a helyeken találkozhatsz vele.

A kicsi, 6-20 cm-re megnövő őszi füzértekercs az egyetlen olyan kosborféle, ami ősszel virágzik. Mivel szürkészöld színű, jól beleolvad a környezetébe, így nem könnyű észrevenni. A virágok egy spirálisan csavarodó száron ülnek füzérszerűen, innen kapta a nevét a növény. Lassan fejlődik: nyolc év alatt növeszt föld feletti leveleket, és még három év szükséges ahhoz, hogy virágot hozzon. Jellemzően legeltetett, kaszált területeken találkozhatunk vele, ahol a fű nem zárul össze a tőlevelek fölött.

Mivel a kaszálórétekből már alig van, és a legeltetéses állattartás sem jellemző, a növény fennmaradása veszélyben forog. Hazánkban védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Az őszi füzértekercs Zala megyében gyakorinak mondható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szerint. Itt többek között a temetőkben fedezhetjük fel, amelyek ökológiailag apró élőhelyszigeteknek számítanak a településeken belül, és

a kevés emberi beavatkozásnak hála sokszor védett és ritka fajoknak adnak otthont, ezért fontos szerepet töltenek be azok fennmaradásában.

A Kis-Balatonnál szintén láthatjuk a füzértekercset, de például Harta-Akasztó-Dunatetétlen térségében, Apajon, Csengődön, Pálmonostorán és Szakmáron, illetve Kiskőrösön is találkozhatunk vele ősz elején.

Cikkajánló