Vízközeli túrák nyári forróság idejére

Túra a vizek városában, bicajozás vadvízországban, vízitúra a Balatonon – ezen a héten csupa hűsítő útvonalat ajánl a Természetjáró.

Szerző:
Természetjáró.hu
2022. augusztus 3.

Túra a vizek városában, bicajozás vadvízországban, vízitúra a Balatonon – ezen a héten csupa hűsítő útvonalat ajánl a Természetjáró.

A víz közelsége nyáron különösen csábító, ezért a Természetjáró.hu eheti ajánlója is eköré szerveződik. Ellátogatunk Tatára, a vizek városába, ahol a sok lehetőség közül az Öreg-tó körül vezető sétányt ajánljuk. Elugrunk a Szigetközbe, ahol két keréken fedezzük fel a Duna tekervényes holtágait, majd egy igazán vízközeli túrát ajánlunk: evezést a Tihanyi-félsziget körül!

Az Országos Kéktúra soron következő, bükki szakaszán kicsit ugyan elszakadunk a víztől, de cserébe az ország legmagasabb átlagmagasságú hegységét, legenyhébb klímájú táját keressük fel.


1. Tatai-tókör: séta a vizek városában

Tata egyik legnagyobb értéke változatos vízi világa, a mélyben rejlő termálvizektől a tiszta forrásokon és lápi vízi világon keresztül az ezüstösen csillámló tavakig. A természeti és kulturális látnivalókban gazdag városban kihagyhatatlan program a tókerülő séta (vagy bringázás), miközben az Öreg-tó környezetének minél több zugát, titkát fedezzük fel.

Kiinduló- és végpont: Tata, az Öreg-tó középső zsilipje
Táv: 7,1 km
Szintemelkedés: 40 m
Szintcsökkenés: 40 m
Időtartam: 1:40
Főbb látnivalók: Tatai vár, Öreg-tó, Esterházy-kastély


2. Kerékpártúra vadvízországban

Vadvízországot - ahogy a Szigetközt sokan nevezik - kerékpárral bejárva kellő perspektívát kapunk ahhoz, hogy megértsük annak drámai változását az elmúlt évszázadokban. Nem mellesleg meglepően sok helyen kanyarodhatunk le a Duna mellékágaihoz, így közvetlenül is megtapasztalhatjuk a vízivilágot. A 70 km-es, természeti látnivalókban bővelkedő kerékpártúra tökéletes kiegészítője lehet egy szigetközi vízitúrának.

Kiindulópont: Mosonmagyaróvár vasútállomás
Végpont: Kimle-Károlyháza vasútállomás
Táv: 70 km
Szintemelkedés: 87 m
Szintcsökkenés: 94 m
Időtartam: 1 vagy 2 nap
Főbb látnivalók: Mosonmagyaróvári vár, Dunakiliti duzzasztómű, denkpáli hallépcső, Hédervári kastély


3. Tihanyi félszigetkerülő

Fölénk magasodó, változatos domborzat, az apátság méltóságteljes látványa, a kikötők füzére, a sajkodi oldal nyugodt, természetes vízpartja és a Balaton mindent átható hangulata teszik ezt a vízitúrát felejthetetlenné. A túra felénél a sajkodi strand tökéletes helyszínt biztosít a pihenéshez.

Kiinduló- és végpont: Tihany, Gödrösi szabadstrand
Táv: 21 km
Szintemelkedés: 0 m
Szintcsökkenés: 0 m
Időtartam: 6 óra
Főbb látnivalók: Tihanyi bencés apátság, Sajkod, strandok


4. Szarvaskő – Putnok (OKT-23)

Háborítatlan erdők, hullámos rétek, a táj fölé tornyosuló sziklameredélyek alkotják a Bükk vadregényes vidékét, melynek minden szépségébe belekóstolunk túránk során. A hegység legvadregényesebb, legkülönlegesebb része a páratlan Bükk-fennsík, amelyet kiemelt helyzetének köszönhetően viszonylag hűs, csapadékos klíma jellemez. Jó időszak ez pár napra bevenni magunkat a terjedelmes erdővidék mélyére.

Kiindulópont: Szarvaskő, faluközpont
Végpont: Putnok, vasútállomás
Táv: 61,6 km
Szintemelkedés: 2265 m
Szintcsökkenés: 2330 m
Időtartam: 20 óra
Főbb látnivalók: Szarvaskői vár, Bélapátfalvi apátság, Gilitka-kápolna, Őr-kő, Cserepes-kő, Tar-kő, Begyeleg-kilátó, Három-kő-bérc


Másik túrát keresel?

A Természetjáró.hu folyamatosan bővülő katalógusában országszerte több mint ezer közül válogathatsz: gyalogos túrákat éppúgy találsz benne, mint kerékpáros- és vízitúrákat, terepfutásokat vagy teljesítménytúrákat. Mindegyikhez fotógaléria, részletes leírás és térképes nyomvonal tartozik, ami akár le is tölthető. De még erre sincs szükség, hiszen telefonon egyetlen gombnyomással megnyithatod a túrát az ingyenes Természetjáró appban, amivel lementheted térerő nélküli használatra, és a terepen navigálhatsz is. Ha pedig inkább magadnak keresnél útvonalat, azt is megszerkesztheted a Túratervezővel, nyomon követve a közeli látnivalókat és szállásokat, sőt áttekintheted a térképen az aktuális terepi figyelmeztetéseket, lezárásokat is.
Cikkajánló