Zöldkalauz: fedezd fel lakókörnyezeted kevésbé ismert zöldfelületeit!

Nem mindig van idő, vagy lehetőség kijutni az erdőbe, cserébe jelenleg – érthető módon – sokan ódzkodnak a sűrűn látogatott parkoktól és egyéb zöldfelületektől. Mutatunk két kiváló, szabadidős térképet nem csak járvány idejére!

Szöveg és fotó:
2021. március 25.

Nem mindig van idő, vagy lehetőség kijutni az erdőbe, cserébe jelenleg – érthető módon – sokan ódzkodnak a sűrűn látogatott parkoktól és egyéb zöldfelületektől. Mutatunk két kiváló, szabadidős térképet nem csak járvány idejére!

Két alaptérkép járvány idején

Az enbudapestem.hu a tavaly tavaszi karanténban készítette el azt a kiváló térképet, amely a főváros kevésbé ismert parkjait, természetvédelmi területeit és egyéb zöldfelületeit mutatja be. Olyan helyeket, ahol jó eséllyel tudsz sétálni vagy sportolni a távolságtartás járványügyi szabályainak figyelembevételével. A térképen kisebb-nagyobb parkokat, kevésbé ismert zöldfelületeket, játszótereket, kerékpárutakat és természetvédelmi területeket egyaránt találunk, ráadásul egyes esetekben még helytörténeti ismerteinket is pallérozhatjuk a tömör, de remek leírások alapján.

Nyilván egy nagyvárosban fokozottan jelen van a helyhiány, de Budapesten azért is különösen hasznos és értékes ez a térkép, mivel míg egyes, különösen a budai oldalon elhelyezkedő kerületek európai viszonylatban is kifejezetten jól állnak az egy főre jutó zöldfelületek arányában, addig Budapest jellemzően belvárosi kerületei épp ellenkezőleg, nagyon is rosszul. A városi zöldfelület, ahogy a térkép is, éppen ezért közkincs, hiszen a térkép széleskörű ismerete révén talán jobban elkerülhető a rendszeres tumultus is egyes frekventált kirándulóhelyeken.

Bár kisebb településekről könnyebben elérhető a természet, a zoldkalauz.hu a nem a fővárosban lakóknak is érdekes lehet. Ez a platform ugyan szintén azzal a céllal jött létre, hogy „bemutassa a közösségi élet színtereit, ezek közül is elsőként a budapesti parkok, terek jelenét, múltját jövőjét, a rejtőzködő értékeket, a "titkos" jó helyeket, kultúrtörténeti érdekességeket”, de a bárki által szerkeszthető térkép virtuális közösségi térként – szerencsére – országos lefedettségű.

Érdemes böngészni a lehetőségek között, már csak azért is, mert kiváló felfedezések és kirándulások alapja lehet kutakodásunk! Minden másra pedig ott a Turista Magazin és a Természetjáró, amelyekből rengeteg ötletet meríthetünk szabadidőnk tartalmas eltöltésére.

Budapest egy titkos szeglete

Rögtön ajánlunk is egy különleges helyet Budapesten, amely egyébként valóban bővelkedik titkos kincsekben. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a főváros geometriai középpontjától pár lépésre található Felsőrákosi-rétek. A főváros második legnagyobb védett területe ugyanis láprétekkel, rekettyés fűzlápokkal, nádasokkal és égerligetekkel vár, és gazdag növény- és madárvilágnak ad otthont. A védett terület a Felsőrákosi-rétek tanösvényen látogatható. Jó tanács: ha tehetjük, ne autóval menjünk!


Cikkajánló