Zoltán, a fekete gólya is megérkezett

Zoltán, a gemenci gólya vonulásának minden napjáról voltak adataink a jeladójának köszönhetően, kivéve idén. Hamarosan kiderülhet, mi lehetett a hiba oka.

Szerző:
TM
Fotó:
Gemenc Zrt.
2020. március 19.

Zoltán, a gemenci gólya vonulásának minden napjáról voltak adataink a jeladójának köszönhetően, kivéve idén. Hamarosan kiderülhet, mi lehetett a hiba oka.

Március 18-án Zoltán megérkezett a 2017 óta használt fészkébe, amit a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre örökített meg, és be is azonosította a gólyát a lábán található színes gyűrű alapján.

Mint az ökoturisztikai központ Facebook-oldalán írják, Zoltán az egyetlen olyan magyarországi fekete gólya, amelyik úgy járta meg Afrikát, hogy pontos információink vannak a vonulásának minden napjáról 2015-től kezdődően. Ezeket a Gemenc Zrt. weboldalán lehetett nyomon követni, egészen az idei évig, most ugyanis egy ideje már nem érkeztek adatok. Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy elveszítette a jeladóját vagy pedig elromlott az eszköz.

Tavaly Zoltán és a párja három fiókát is felneveltek, ami már csak azért is nagy szó, mert 2019-ben igencsak rájárt a rúd a gemenci fekete gólyákra. A rossz időjárás és a dunai áradás miatt sok fészekben elpusztultak a kisgólyák.

Forrás: Ökoturisztikai Központ Gemenc

Fekete gólya

Tipikus fészkelőhelyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák (Ciconia nigra) két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át. Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft egyedenként.

Cikkajánló