Keresés eredménye

Ritka madárvendég, kőforgató bukkant fel az Alföldön

Az elmúlt hetekben nem mindennapi átvonulót, egy fiatal tollazatú kőforgatót láttak a szakemberek a Dévaványa–Ecsegi-pusztákon. Ez a madár rendkívül ritkán fordul meg ezen a vidéken, az elmúlt harminc év során ez csupán a harmadik megfigyelés.

2020.10.14.

A kerecsensólymok a zsákmányrablás nagymesterei

A kopár, őszi tájban a könnyen elérhető rágcsálók szinte mágnesként vonzzák a ragadozó madarakat a Dévaványa-Ecsegi-pusztákon. Így itt jól megfigyelhetjük a kerecsensólyom különleges táplálékszerzési technikáját. 

2018.11.05.

Javában költenek a szalakóták a Dél-Alföldön

A szalakóták idén is több hullámban érkeztek vissza a dél-alföldi tájakra, ezért széthúzódó költési időszakra lehet számítani. Egyes pároknál napokon belül kikelnek a fiókáik, mások még csak most rakják le az első tojásokat. A jelek szerint ebben az évben is sokan költenek a kihelyezett mesterséges odúkban. 

2018.06.06.

Közel 1300 túzokot számláltak össze

Befejeződött a téli túzokszámlálás. A szinkronizált számbavételt nemcsak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, hanem a túzok előfordulásában érdekelt más nemzetipark-igazgatóságok is elvégezték munkatársaik és önkéntes segítők bevonásával. 

2018.01.22.

Kóbor szirti sas a Dél-Alföldön

Az alföldi pusztákon ritkán látott hegyvidéki madár valószínűleg a Bihar-hegységből vagy a Kárpátokból érkezett hozzánk, és vélhetően itt is fog telelni. 

2017.10.26.