Közel 1300 túzokot számláltak össze

Befejeződött a téli túzokszámlálás. A szinkronizált számbavételt nemcsak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, hanem a túzok előfordulásában érdekelt más nemzetipark-igazgatóságok is elvégezték munkatársaik és önkéntes segítők bevonásával. 

Szerző:
kmnp.hu/TM
Fotó:
mme/Motkó Béla
wikipedia
2018. január 22.

Befejeződött a téli túzokszámlálás. A szinkronizált számbavételt nemcsak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, hanem a túzok előfordulásában érdekelt más nemzetipark-igazgatóságok is elvégezték munkatársaik és önkéntes segítők bevonásával. 

A hazai számlálás eredménye mintegy 1300 példány, melyből Békés megyében két populáció telelő állománya vált számszerűen ismertté - közölte a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján. A Dévaványa-Ecsegi-pusztákon 468 példányt, míg a Csanádi pusztákon 27 példányt találtak a megfigyelőink. A Kis-Sárrét magyarországi oldalán nem észleltek madarakat, de a romániai oldalon Nagyszalonta térségében 20 példányt számoltak össze.

 



A kedvezőtlen útviszonyok miatt valószínűleg nem sikerült minden csapatot megtalálni. Voltak már jobb eredmények, de az így is kimutatható, hogy a hagyományos telelőhelyeken jelen vannak a madarak, és sikeres az eddigi telelésük. A túzokok szinkronszámlálása Magyarországon már 1991 óta folyik. A lekövetett létszámadatok fontos információk a túzok életkörülményeinek visszajelzésére is. A Kárpát-medencében élő állomány 2/3-át most is a két nagy populáció, a Dévaványai-síkon és a Duna-völgyi síkon élők csapatai tették ki. A túzok (Otis tarda) Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft egyedenként.

 

 

Az országos számlálás egyben illeszkedett a jelenleg futó „A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” c. Life+ program munkatervébe is. Rövid időn belül képet formálhatunk Közép-Európa, így Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia téli túzok népességéről. Eddig ezen a télen mindenütt kedvező életfeltételeket találtak az adott előfordulási helyeken, így vonulásra nem kényszerültek.

 

Kíváncsi vagy milyen az élet Dévaványán, a túzokvédelem fellegvárában? Ebből a videóból kiderül, és az is, miért érdemes még ellátogatni a túzokok birodalmába.

 

Túzok (Otis tarda)
Európa legnagyobb testű röpképes madara. A túzokkakasok elérhetik akár 16 kg-os testtömeget is, a tyúkok jóval kisebbek. Világszerte veszélyeztetett faj, Magyarországon a legmagasabb védelmi kategória óvja: fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint. 2014-ben az Év madarának választották. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület címerében is ez a faj látható.
 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A túzok birodalmában

2014 Év Madara a túzok

Természetvédelem a harcmezőn
 

Cikkajánló