Túrapraktika
Ne vegyél újat, ha javítható! – Felszerelésgyógyítás outdoor módra
(Írta: Nagy Loránd István)
Pár kattintás, és már benne is van a webáruházas kosárban a világ legmenőbb, legújabb héjkabátja, amelyre azért volt szükségünk, mert a szekrényünkben pihenő megfelelőjét kiszakította a bozót: vállalhatatlan, ahogy kinéz, kuka. Az egyhetesre tervezett gyalogtúrát a második napon le kellett fújni, mert elpattant egy csat a hátizsák vállpántján: katasztrófa, megoldhatatlan probléma. Pedig nem az, ráadásul a helyszínen is orvosolható. És a kabát sem kuka.


Messzelátó
Kilátó az Új-hegy oldalában – Dunaszentmiklós ismeretlen panorámája
(Írta: Nagy Loránd István)
A Gerecse-vidék egyik legkisebb és talán legkevésbé ismert faluja Dunaszentmiklós. A Tata és Neszmély között fekvő, mintegy 450 lelket számláló település neve kissé csalóka, hiszen a Duna partja innen még mintegy négy kilométerre van. A községet nyugatról a Gerecsei Tájvédelmi Körzet 400 m fölé magasodó, erdővel borított hegyei, míg keleten lankásabb dombok határolják – sík területet errefelé nemigen találni.


A Hónap Turistaháza
Fekete-hegyi kulcsosház – A pilisi panorámabajnok
(Írta: Nagy Loránd István)
Rovatunkban több mint negyven magyarországi szálláshelyet mutattunk be az elmúlt években, a Pilis hegység egyik legpatinásabb, káprázatos helyen fekvő kulcsosházában azonban még nem vendégeskedtünk valamilyen rejtélyes okból kifolyólag. Talán magunk sem akartuk elhinni, hogy a fővároshoz ilyen közel lelhetjük meg azt, amit eleddig mindig jóval távolabb kerestünk.


Kötött Pálya
Kisvasútra fel!
(Írta: Gulyás Attila)
Hazánk 21 erdei vasútja igazán örvendetesen épült és szépült az elmúlt években, de a munkák látványos része sok helyen csak idén kezdődik, míg máshol épp a közelgő hónapokban vehetjük birtokba az újjászületett járműveket. Hogy senki ne vesszen el a részletekben, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ egy 27 oldalas, színes kiadvánnyal készült, benne valamennyi kisvasút összes alapvető tudnivalójával, amelyet előfizetőink ebbe a lapszámba fűzve kézhez is kapnak. Mi most azt foglaljuk össze, hogy a jól ismert sínek és ösvények körül milyen újdonságokra számíthat az, aki 2020-ban is kisvasutazva készül felfedezni hazánk különlegességeit.


Jelvényvadász
A Közép-Dunántúl piros útján
(Írta: Lánczi Péter)
Egy vándorút, amely bebarangolja a varázslatos Bakonyt, megmutatja a Vértes egyedi értékeit, valamint feltárja előttünk a Gerecse rejtett szépségét. E nagyszerű túra teljesítésével nemcsak több jelvényt gyűjthetünk be, de a hazai tájak igazi felfedezőivé is válhatunk.


Két Keréken
Tavak és kastélyok nyomában a Cserhát lankáin
(Írta: Abelovszky Tamás)
A Börzsöny keleti lábai és a Cserhát nyugati nyúlványai között fekvő kisebb-nagyobb falvak mindegyikében van valamilyen apró érdekesség: hol egy kis tó, hol egy kastély, hol egy régi temető – lehet, hogy önmagában egyik miatt sem indulnánk neki a környék felfedezésének, de a kis forgalmú utakon vezető túra szépen felfűzi a helyi érdekességeket.


Geokéktúra
A Visegrádi-hegység, a Pilis és a Budai-hegység mesélő kövei között
(Írta: Veress Zsolt)
A Börzsöny erdőkkel fedett, kialudt vulkánjáról Nagymarosnál érkezünk meg a Dunához. Az Északi-középhegységben eddig legyalogolt 500 km után átkompozunk a folyón Visegrádra, és már a földrajzi értelemben vett Dunántúli-középhegység területén járunk. A Börzsöny „testvére”, a Visegrádi-hegység, még a korábbi túránkról jól megszokott vulkanikus kőzetekből áll, de a Pilis, majd a Budai-hegység területén már az üledékes mészkő és dolomit válik uralkodóvá.


Városi Séta
Tata – Vizek útján, grófok nyomában
(Írta: Tóth Judit)
A város különböző pontjain fakadó források, a csoda szép tavak és a vízfolyások mind-mind alakították Tata történetét. Éppúgy igaz ez az Esterházyakra is, akik több mint kétszáz éves ittlétük alatt meghatározó szerepet töltöttek be Tata életében.


Zöldhullám
Barna varangy – A lomha békaóriás
(Írta: Nagy Loránd István)
Robusztus teste, különösen szemölcsös bőre, viszonylag egyöntetű színezete, vízszintesen ovális pupillájú szemei és duzzadt, bab alakú fültőmirigyei alapján könnyen ráismerhetünk Magyarország egyik leggyakoribb kétéltűjére, amely hazánk szinte minden szegletében előfordul.