Körkép
Aludj a föld felett! – Függőágyak és kiegészítőik
(Írta: Nagy Loránd István)

Ha aludtunk már sátorban, netán egy derékaljon a szabad ég alatt, itt az ideje, hogy kipróbáljunk egy újfajta élményt: a függőágyazást. A legtöbben valószínűleg úgy gondolják, hogy ide-oda hintázgatásról, egy-két órás lazulásról, legfeljebb egy kisebb délutáni bealvásról szól ez a műfaj, pedig a megfelelő felszereléssel esőben, szélben, szúnyoginvázió közepette, sőt még akár télen is lehet aludni a levegőben függve. Összeállításunkban nemcsak függőágyak, hanem olyan kiegészítők is helyet kaptak, amelyekkel egy szinttel feljebb ugorhatunk ágymellőzős kalandjaink során.

Messzelátó
Panorámatorony a lőtéren – Maderspach Viktor-kilátó
(Írta: Nagy Loránd István)

Várpalota városától északkeletre, a szélmalmairól ismert Tési-fennsíkon áll egy évtizedeken át lőtéri megfigyelőtoronyként használt objektum, amelyet a HM Verga Zrt. 2013 őszére kilátóvá alakított át.

A Hónap Turistaháza
Varázsszállás a Tési-fennsíkon – Károly-lak

(Írta: Nagy Loránd István)
A természeti értékekben rendkívül gazdag, számos híres barlanggal büszkélkedő Keleti-Bakony a Dunántúli-középhegység egyik legszebb vidéke, ahol a kilométer-gyűjtögetés mellett az erdő közepén éjszakázás is felejthetetlen élményeket tartogat. Mi ez utóbbiakat a Tűzköves-árok szomszédságában megbúvó, madárdalos erdő övezte kulcsosházban gyűjtöttük be.

Ti Írtátok
Bazaltba zárt mesevilág – Barangolás a Medves-vidéken
(Írta: Konfár Tibor)

Utazásaink során számtalan helyen megfordultunk már határainkon innen és túl. Bejártunk hegyeket-völgyeket, láttunk romantikus várromokat, ültünk vulkánok tüzében született sziklaszirtek ormain, jártunk évszázados erdők árnyas ösvényein. Mégis, sok-sok év és megannyi kirándulás után is van egy kicsiny szeglete hazánknak, amely egyszerre képes nyújtani mindezt: a Medves-vidék.

Városi Séta
A panelrengetegen túl – Óbuda arcai
(Írta: Tóth Judit)
Felejtsük most el egy kicsit a tízemeleteseket! Visszatérünk még rájuk, hisz a mai Óbuda nélkülük nem lenne az, ami. Előtte azonban tegyünk egy sétát a múltbéli Óbudán, amely tele van izgalmas történetekkel.

Tudástár
Üzenet a kövek nyelvén
(Írta: Hidvégi Brigitta)

Ahol egyesek csak egy halom követ látnak, mások egyértelmű jelzést, művészi alkotást, vallási építményt vagy éppen trollokat fedeznek fel. Mi mindent jelenthet egy kőrakás a természetben?

Gasztro
Mit keres az ördögszekér a tányéron?
(Írta: Tóth Judit)

Nyakunkon a nyár, a tikkasztó forróságban egy-egy zápor hoz csak enyhülést. A meleg nyári esők a gombászok nagy kedvenceit, a galambgombákat és a sárga rókagombát is előcsalogatják. És azt gondolta volna valaki, hogy a tüskés ördögszekér is ehető?

Zöldhullám
Messziről kígyó, közelebbről gyík – A törékeny kuszma
(Írta: Nagy Loránd István)

Hazánk hüllőfaunájának egyik legkülönösebb megjelenésű, rejtett életmódot folytató, főként domb- és hegyvidéki élőhelyekhez kötődő képviselőjének Magyarországon is előforduló két alfaját nemrég faji rangra emelték. A megváltozott rendszertani státuszú állatok egyike a közönséges, másika a kékpettyes lábatlangyík névre hallgat. Mivel ismereteink java a „szétválasztást” megelőző időkből származik, cikkünkben elsősorban a közös jellemzők bemutatására törekszünk.