Körkép
Túrabakancsok – Középhegységi klasszikusok és az alpesi társak
(Írta: Nagy Loránd István)

Tavaszindító válogatásunkba elsősorban a magas szárú outdoor lábbelik széles palettájának leguniverzálisabb képviselői, a méltán népszerű B kategória darabjai kerültek be, de két kakukktojás, két sziklásabb terepre termett versenyző is befurakodott a soraikba.

Top 10
Frissítő források kiránduláshoz
(Írta: Hidvégi Brigitta, Joó Annamária)

A forrás minden kultúrában az élet születését szimbolizálja. Őseink sokszor szakrális vagy gyógyító, csodatevő helyként tisztelték őket. Most olyan különleges hazai forrásokat ajánlunk, amelyekhez nem csupán a szép erdei környezetért, hanem a felfrissülésért is érdemes ellátogatni.

Messzelátó
Bükklábi perspektívák – Borsodbóta kilátója
(Írta: Nagy Loránd István)

Az Észak-magyarországi-középhegység részét képező Bükk-vidékről már mindenki hallott, és talán a Bükklába szó hallatán sem jön zavarba a természetjárók többsége. Azt viszont már jóval kevesebben tudják, hogy e terület két kistájat foglal magában, nevezetesen a Tardonai-dombságot és az Upponyi-hegységet.

A Hónap Turistaháza
Időutazás a Keleti-Mecsekben – Réka-kunyhó
(Írta: Nagy Loránd István)

A Mecsek Magyarország egyik legváltozatosabb felépítésű és felszínű, szerkezetileg két nagy egységből álló hegysége, amelyet keresztül-kasul behálóznak a turistautak. Persze nem véletlenül, hiszen látnivaló rengeteg akad. Szálláshelykínálat tekintetében sem áll rosszul e vidék, és kifejezetten örömteli, hogy a valóban retró, színtisztán nomád feelinget nyújtó kulcsosházak szintén a paletta részét képezik. Két éjszaka erejéig mi is belaktuk az egyiket.

Ti Írtátok
3 nap, 3 ország, 3 mászás
(Írta: Gazsó Krisztián)

Hogy mitől tökéletes egy sziklamászó útvonal? Összefoglalni talán a következőképpen lehetne: nem túl rövid, mert a magasság már önmagában élményfaktor, de nem is kínlódósan hosszú. Nem olyan könnyű, hogy unalmassá válhatna, ellenben túlzottan sem nehéz, amitől újfent csak gyötrődésbe torkollna a vállalkozás. Fontos továbbá a gyors megközelíthetőség és a többnyire kompakt kőzet, amelyen probléma nélkül megoldható a biztosítást is. Nem egyszerű megfelelni az összes kritériumnak, azonban mi ismét találtunk két ilyet.

Tudástár
Ezért ne karcolj az élő fába
(Írta: Hidvégi Brigitta)

Fatörzsbe vésett szívecskét valószínűleg már mindenki látott, mostanában viszont az is egyre gyakrabban előfordul, hogy az élő fákba különböző ábrákat vésnek a természetben járók. Biztosan sejted, hogy ez nem tesz jót a növénynek, most azt is kifejtjük, miért, és megpróbálunk utánajárni, mi készteti arra az embert, hogy belerondítson a természetbe.

Tudástár
Erdőlakóból lett szomszéd
(Írta: Hidvégi Brigitta)

A vaddisznók megjelenése lakott területen nem új keletű jelenség, mára viszont már egyértelműen kijelenthető, hogy az állat sok esetben nem az erdőből szökik be a városba randalírozni, hanem egyenesen velünk él. Feltúrt kertek, felforgatott virágágyások, megrongált kerítések – mit lehet tenni a problémák kiküszöbölésére, és mi történik, ha az udvarunkba lépve egyszer csak vaddisznóval találjuk szembe magunkat?

Gasztro
Kezdjük a tavaszt komlóval és kucsmagombával!
(Írta: Dénes Andrea, Tóth Judit)

A komlóról a legtöbb embernek a sör jut az eszébe. Ezúttal azonban nem a sörgyártás rejtelmeiben merülünk el, hanem a kellemes ízű komlóhajtás néhány konyhai felhasználási módját mutatjuk be.

Zöldhullám
Magyar kikerics – A Szársomlyó hungarikuma
(Írta: Nagy Loránd István)

Hazánk egyik legkülönlegesebb, fokozottan védett egyszikűje rendszerint február–márciusban nyílik, enyhe telek esetén ugyanakkor már decemberben is virágot bonthat, a kikelti hóvirágot és a téltemetőt is megelőzve. Élőhelye egyike azon területeknek, amelyeket az elsők között, még a múlt század első felében helyeztek természetvédelmi oltalom alá.