Megjelent novemberi számunk
2020/11
Megjelent novemberi számunk

Messzelátó
Új panorámák a Börzsönyben – Várhegy-kilátó
(Írta: Nógrádi Attila)
Túlzás nélkül állítható, hogy Királyrét és környezete a Börzsöny egyik leglátogatottabb helyszíne, ami nem csoda, mert könnyen és gyorsan megközelíthető autóval, busszal vagy akár kisvasúttal is. Jobbnál jobb gyalog- és bringatúra-útvonalak indulnak onnan, és az sem elhanyagolható szempont, hogy egyre színvonalasabb éttermeket, büféket és szálláshelyeket találni a környéken.


A Hónap Turistaháza
Hotel Kardosfa – Három csillag az ajtón, milliárdnyi az égen
(Írta: Gulyás Attila)
Az elmúlt öt évben a természetjárók számára vonzó hazai szálláshelyek palettájáról közel félszázat mutattunk be a Salgó tűzhellyel fűtött erdei laktól kezdve a légkondicionált vadászházig, mostani főszereplőnk pedig tovább tágítja a repertoárt, ezúttal az elegancia irányában. A SEFAG Zrt. szállodája tehát új színfolt magazinunkban, a Zselici Csillagpark szívében, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra mentén fekvő szálláshelyként olyan különlegesség, amelynek méltó helye van az ötvenedik részéhez közelítő rovatunkban.


Jelvényvadász
Geodéziai tornyok Magyarországon
(Írta: Lánczi Péter)
Egy nem akármilyen érintőpontos jelvényszerző kalandra invitáljuk a természetjárókat, amely elsőre talán egysíkúnak tűnhet, ám sokkal többről van itt szó holmi betontornyok lajstromozásánál.


Tudástár
Mohácsi tájkép csata után
(Írta: Joó Annamária)
Fehér sátor, alatta méretes gödör, benne emberi maradványok, csontok, bezúzott koponyák, karok, lábszárak tömege egymásra hányva. Magyarországon eddig nagyon kevés tömegsírt tártak fel. Döbbenetes látvány. Az emberi brutalitás és mulandóság hátborzongató üzenete. A sátorba belépve Picasso Guernicája három dimenzióban. A Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjának feltárásánál jártunk.


Tudástár
Illegális ösvények, féltve őrzött értékek
(Írta: Tóth Judit)
Hegyről leszáguldó bringások, erdő csendjét felverő motorzúgás: aki rendszeresen túrázik, annak ezek az élmények bizonyára nem jelentenek újdonságot. Megnéztük, az illegális utakat választó kerékpárosok és motorosok milyen nyomokat hagynak maguk után a természetben.


Fókuszban a Természet
Sztrehárszki Lili – A madarak szerelmese
(Írta: Pálvölgyi Krisztina)
Kisgyerekként babázás helyett inkább bogarászott a magát átlagos 18 éves gimnazistának tartó Lili, aki szerintünk cseppet sem átlagos. A fényképezésben szárnyait bontogató lányt egyik remek képének köszönhetően nemrég Európa legjobb ifjú természetfotósának választották, az iskola mellett szabadidejét a természetben tölti, madarászik, játszik egy vonószenekarban, ráadásul egy rockbandában is zenél.


Erdőmánia
Az erdei magok kalandos útja
Mi a közös a szélben, a szajkóban, az egérben és az emberben? Mind képesek hozzájárulni az erdők megújulásához. A természet sajátossága a folyamatos megújulás, de az egészséges és ellenálló erdők fenntartása az erdőket kezelő szakemberek munkájától is függ.


Gasztro
Zöldet a zöldből ősszel is – Turbolya, borbálafű és társaik
(Írta: Dénes Andrea)
Ősszel is számos levélzöldséget kínál a természet, ezekre mégis inkább csak a tavaszi vitamin- és ásványianyag-pótláskor gondolunk. A medvehagymát persze ne keressük a természetben ilyenkor, más ehető, zöldfűszerként vagy levélzöldségként hasznosítható, ízletes levelű növényekkel viszont bátran megismerkedhetünk.


Zöldhullám
Gatyás ölyv – Látogató messzi északról
(Írta: Nagy Loránd István)
Magyarországon rendszeres téli vendég ez a tréfásan beszédes nevű, az egerészölyvnél valamivel termetesebb madár, amelynek megpillantására a Tiszántúlon van a legnagyobb esélyünk október és március között. Terepi határozása nem könnyű feladat: a hímek és a nőstények, illetve a különböző korú madarak eltérő színezetű és mintázatú tollruhát viselnek. Jóval egyszerűbb dolgunk van, ha sikerül egy pihenő példányt kiszúrnunk, tollas csüdje ugyanis biztosan felfedi tulajdonosának kilétét.