Megjelent szeptemberi számunk
2017/9
Megjelent szeptemberi számunk

Messzelátó
Bajai perspektívák – Pandúr Ökopark
(Írta: Nagy Loránd István)
Három éve annak, hogy a Nagy-Pandúr-sziget északi csücskében megnyitotta kapuit a közel 150 millió forintos beruházás keretei között elkészült ökopark, amely a Bács-Kiskun megyei város turisztikai attrakcióinak sorát hivatott gyarapítani.


A Hónap Turistaháza
Császártöltési kulcsosház – A dél-alföldi mértékadó
(Írta: Nagy Loránd István

Alföldi környezetben valamirevaló turistaszállást találni nem könnyű feladat, de korántsem lehetetlen. Legfeljebb nyomozni kell egy kicsit. Így tettünk mi is, és rábukkantunk egy ígéretesnek tűnő, gyakorlatilag vadonatúj kulcsosházra, amely a legsíkabb, egyben legmagyarabb nagytájunkon átkacskaringózó kéktúra nyomvonalának tőszomszédságában található. Odautaztunk.

Ti Írtátok
Grande Randonnée Réunion 2 – II. rész
(Írta: Vasziljevics Erika)
Folytatódik az előző számban megkezdett túra, amely az aprócska, de annál változatosabb domborzattal büszkélkedő Réunion szigetét szeli át mintegy 130 kilométeren keresztül.

Két Keréken
Középkori templomok Beregben
(Írta: Abelovszky Tamás és Varga Zsóka)
Képzelj el egy 14. századi templomot, amelybe belépve szentek mosolyognak a freskókról a kirándulóra, vagy amelyben a fakazettás mennyezet és a szószék alatti malomkő több száz éves kincseit fedezheted fel. A Középkori templomok útja a Kárpát-medence egyik legjelentősebb örökségturisztikai útvonala, amely 62 páratlan szépségű középkori templomot fűz fel. Régóta szerettük volna meglátogatni Magyarországnak ezt a szegletét, amely a Tiszán túl terül el, egészen hazánk keleti, Ukrajnával közös határáig. A Beregi-Tiszahát a folyók birodalma: a Tisza, a Szamos és a Kraszna alakította a tájat és az itt élők életét. Ebbe a birodalomba pillantottunk be.

História
Zemplén legboldogabb vára
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Akinek bejön a középkori miliő, azt biztosan nem kell sokáig győzködni, hogy látogasson el Boldogkőváraljára, de a Zempléni-hegység egyik legszebb vára egyébként is amolyan jolly joker. Tavasztól őszig minden hétvégén megelevenedik a lovagkor, a gyerekeknek ott van Közép-Európa legnagyobb ólomkatona-kiállítása, a fotósok az Oroszlánsziklán hódolhatnak a szenvedélyüknek, az ínyencek pedig a középkori étteremben, és persze a túrázók is megtalálják a számításaikat.

Kitekintő
Az ezeréves határ mentén – Túra a Fogarasi-havasok főgerincén
(Írta: Kovács „Toronyiránt” István)
Barátaimmal az idei év nagy kihívásának a Fogarasi-havasok főgerincén haladó turistaút végigjárását választottuk. A szervezést már februárban elkezdtük, és úgy terveztük, hogy hat nap alatt teljesítjük a 91 kilométeres, mintegy 6500 méternyi szintemelkedéssel járó túrát.

Zöldhullám
Égi vándorok
(Írta: Morvai Szilárd)
A szaporodó- és telelőhely közötti, évente kétszer bejárt vándorút megtétele évmilliók óta szerepel szárnyas barátaink túlélési stratégiáinak repertoárjában. Összeállításunkból megtudhatjátok, mi a különbség a fakultatív és az obligát vonulás között, valamint arra is fény derül, hogy nem csupán észak és dél közötti vándorlás létezik.

Zöldhullám
Muflon – A megosztó nyájállat
(Írta: Nagy Loránd István)
Első példányait alig több mint száz éve telepítették be Magyarország mai területére, azóta pedig úgy elszaporodott, hogy hazai állományának egyedszáma mára jócskán meghaladja a tízezret. Taposásával és legelésével jelentős károkat okozhat az értékes sziklagyepekben, nagyvadfaunánkban ugyanakkor különleges színfoltnak tekinthető. Megítélése kettős: a természetvédők nemkívánatos, a vadgazdálkodók jövedelmező emlősként tekintenek rá.