Megjelent szeptemberi számunk
2021/7
Megjelent szeptemberi számunk

Erdőmánia
Kincset érő egyensúly - Az erdei javak haszna és használata
(Írta: Lomniczi Gergely és Szauer Melinda)
Szeptemberrel eljön a betakarítás, a raktározás időszaka. Ilyenkor dúskálunk a természet ajándékaiban, és egy erdei kirándulás során is rengeteg kincset találunk gyümölcsök, magvak, gombák, illetve gyógy- és fűszernövények formájában. A régi Földanya vagy Mérleg hava elnevezés ugyanakkor emlékeztet arra is, hogy a föld adományait nem lehet mértéktelenül kizsákmányolni – bőség csak a természetes egyensúly fenntartásával érhető el.

História
Tatai kastély - Az Esterházyak békeszigete
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Sokan talán nem is tudják, hogy a tatai Öreg-tó partján a vár mellett egy másik fontos épület is található, amely ugyan nem hatalmas, de a jelentősége annál nagyobb. Az Esterházy-kastély az elmúlt években szépen, csendben megújult, és most egy modern tárlaton lehet megismerkedni egykori birtokosainak történelemalakító szerepével.

Két Keréken
Kalandozás Dél-Zalában
(Írta és fotók: Abelovszky Tamás)
A lágyan hullámzó dél-zalai dombok között megbújó, kis forgalmú utakra számos bringatúra-útvonal fűzhető fel. Errefelé minden falunak saját szőlőhegye és kilátója van, de a hatalmas kiterjedésű zalai erdőkben éppúgy megfér egymás mellett a termálfürdő és az olajhimba, mint hazánk leghosszabb kisvasútja és egy titkos erődrendszer.

Messzelátó
Magaslati élmény Budapest határában
(Írta: Nógrádi Attila)
Júniusban adták át a főváros legújabb és egyben az egyik legmagasabb kilátóját a XVI. kerületi Naplás-tó mellett. A fürdésre nem, de horgászásra annál inkább alkalmas víztározó eddig is kedvelt célpontja volt a bringásoknak, ám vonzerején óriásit dobott a közelében épített kilátó, ráadásul remek tűzrakó helyeket és padokat is kialakítottak a tó melletti erdőben.

Meteo
Lidércek, törpék, tündérkék és trollok - Mesebeli fényjáték a zivatarfelhők felett
(Írta: Gaál Nikolett)
A zivatarok bolygónk időjárásának figyelemre méltó, égi játékai a maguk látványos villámlásaival és égzengéseivel. Tudományosan megkülönböztethetünk felhőn belüli és azok közötti (80% gyakoriságú), illetve felhő-föld villámokat (20% gyakoriságú). Pár évtizede azonban egy újabb, a légköri elektromos aktivitáshoz tartozó fényjelenséget sikerült lencsevégre kapniuk a kutatóknak.

Tudástár
Faültetési mozgalmak: Az etióp szavannától a budapesti lakótelepekig
(Írta: Tóth Judit)
Világszerte egyre népszerűbbek a faültetési mozgalmak, amelyek révén bárki bekapcsolódhat a klímaváltozás elleni küzdelembe. Hogyan segítenek a fák, és miért nem lehet bárhová bármit ültetni? Többek között ezekről a kérdésekről is beszélgettünk dr. Aszalós Réka erdőökológussal, aki maga is önkéntes szakértőként segíti az egyik hazai faültetési mozgalmat.

Zöldhullám
Sárgafejű királyka: Ötgrammnyi vitalitás
(Írta: Nagy Loránd István)
A vén kontinens legapróbb, legkisebb testtömegű madara a fenyvesek törékeny fészkelője, amellyel legnagyobb eséllyel szezonális vonulásának idején, március és április, illetve szeptember és október között találkozhatunk, hiszen ilyenkor lomberdőkben, fasorokban, parkokban, alföldi nádasokban, sőt még nagyvárosokban is gyakorta felbukkan. Hazai állományának egy része idehaza telel át, és az északról lehúzódók között is akadnak olyanok, amelyek nálunk vészelik át a zord hónapokat.