MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.01.31. 10:00,   Szöveg: kmnp.hu,   Fotó: Balogh Gábor / KMNPI, Tiit Hunt / Wikipedia

A száraz-éri réti csíkok nem fáznak

A halfajról köztudott, hogy télen nem moccan az iszap alól, ezért olyan furcsa, hogy Tótkomlós mellett most valamiért mégis aktívnak mutatkoznak a csíkok.

A Száraz-ér vastag jégrétege alatt úszkáló halakat két civil természetbarát vette észre. A jelenségen még a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai is meglepődtek, mind ez idáig ugyanis tudvalevő volt, hogy a réti csík az iszapban telel. A száraz-éri halak viszont fittyet hánynak a mínusz 15 fokos hidegre, és viszonylag aktívan mozgolódnak a 20 centis jég alatt. Most nagyjából 50 egyedet figyeltek meg, kifejlett és fiatal példányokat egyaránt.

 

Fotó: Balogh Gábor / KMNPI


A halfaj néhány száz évvel ezelőtt nagyon gyakori volt a hazai vizekben, mára azonban már erősen megritkult a populáció. A réti csík meglehetősen igénytelen, ellenálló, jól tűri a rossz oxigén-ellátottságú mocsaras, lápos vizeket. A mocsarak lecsapolása lecsökkentette az életterét, de a Körös-Maros Nemzeti Park területén belül a fennmaradt mocsarakban, természetközeli vízterekben, valamint a kisebb csatornákban – amilyen a Száraz-ér is – megtalálható.

 

Fotó: Tiit Hunt / Wikipedia


Kifejlett példányai a 20-25 centimétert is elérik, és kitűnő táplálékul szolgálnak a különböző gázlómadarak, például a kócsagok számára. Érdekesség, hogy a réti csík még azt is elviseli, ha az élőhelyét adó mocsár kiszárad, szervezete a levegőből is képes felvenni az oxigént.


Kapcsolódó cikkeink:

A harcsa tarolt Az Év Hala közönségszavazásán

Sok okosság az oknyomozó ökológusok nyílt napján

Új halfajt fedeztek fel a Körösben


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...