MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.09.28. 12:00,   Szöveg: Turista Magazin,   Fotó: Turista Magazin, nyitókép: 123rf.hu, Grafikák: Medián

Egy új kutatás is segítheti a hazai kerékpározás fejlesztését

Dánia és Hollandia után Magyarországon a harmadik legmagasabb az elsősorban biciklivel közlekedők aránya – derül ki egy új felmérés eredményéből, amit az Európai Mobilitási Hét kapcsán hoztak nyilvánosságra.

Akármilyen furcsán hangzik, de idén júliusban készült először a magyarok biciklizési szokásairól szóló átfogó kutatás, amelyet a Magyar Kerékpárosklub és a Medián végzett az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos megbízásából, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. Az eredményeket egy rendhagyó fővárosi sajtótájékoztatón, a Bem rakparton vezető bringaút mellett tartották, ahol nem mellesleg reggelivel és ajándékokkal várták az éppen arra tekerőket az országos szinten megrendezett bringás reggeli keretein belül.
 

Fotó: Nógrádi Attila

Reggeli és ajándékok várták a bringásokat az Európai Mobilitási Héten a Bem rakparton, és az ország számos pontján

 

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondása szerint azzal szembesültek, hogy nem áll rendelkezésre elegendő adat a témában. A vidéki kerékpárosok számáról csupán Kisköréről voltak információk, ahol a gátőrök strigulázzák az áthaladókat, ezért is rendeltek meg egy nagy mintájú, részletes kutatást, amelyhez hasonlóra még nem volt példa. A kutatás eredményei kapcsán a kormánybiztos kiemelte, hogy Dánia és Hollandia után Magyarországon a harmadik legmagasabb az elsősorban bringával közlekedők aránya, és a lakosság jelentős része, nagyjából egyötöde biciklizik naponta.

 

Fotó: Nógrádi Attila

Révész Máriusz elmondása szerint Budapesten több mint tízmilliárd forint áll rendelkezésre kerékpáros fejlesztésekre, amit a civilek véleményének figyelembe vételével költenek majd el

 

Révész Máriusz megemlítette, a közbringarendszer átalakításával valószínűleg többen ülnének nyeregbe, ezért azt javasolta, hogy az éves budapesti tömegközlekedési bérlet mellé kerékpáros-bérlet is járjon, de nagyon fontos a fiatalabb korosztály megfelelő tájékoztatása, ezért egy gyermekeknek szóló füzetet adnak ki a közlekedésről, valamint kampányt indítottak azért, hogy az autósok 1,5 méteres oldaltávolságot tartsanak a biciklistáktól.

 

Fotó: Nógrádi Attila

Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke szerint tíz éve lobbiztak azért, hogy legyen egy ilyen felmérés, és szeretnék, ha rendszeresen megismételnék, hogy kirajzolódjanak a trendek

 

Egy év alatt öt százalékkal nőtt az autók száma Magyarországon, nyolc százalékkal pedig az eladott üzemanyag mennyisége, aminek hatása egyre nagyobb dugók formájában jelentkezik – fogalmazott Kürti Gábor a sajtótájékoztatón. A Kerékpárosklub elnöke ugyanakkor bíztatónak nevezte, hogy az emberekben már sikerült tudatosítani, kerékpározni jó, a további cél a gyakoriság növelése.

 

És akkor tessék az öveket becsatolni, jöjjön infografikákban tálalva a teljes tanulmány, amit idén júliusban készítettek 3000 fő bevonásával, de a pontosabb eredmények elérése érdekében kerékpár-számlálókat is elhelyeztek országszerte, valamint kézi számlálást is végeztek.

 

Grafika: Medián

 

Grafika: Medián

 

Grafika: Medián

 

Grafika: Medián

 

Grafika: Medián

 

Grafika: Medián

 

Grafika: Medián

 

Grafika: Medián

 

Grafika: Medián

 

Grafika: Medián

 

Grafika: Medián

 

Grafika: Medián

 

Grafika: Medián

 

Grafika: Medián

 

Grafika: Medián

 

Grafika: Medián

 

Grafika: Medián

 

Grafika: Medián

 

Grafika: Medián

 

Grafika: Medián

 

Grafika: Medián

 

 


Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...