MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.09.13. 12:00,   Szöveg: agroinform.hu,   Fotó: 123rf.hu

Eleged van a narancssárga meztelencsigákból?

A spanyol meztelencsiga agresszívan terjed, és nagy károkat okoz a konyhakertekben. Szakemberek most összeállítottak egy kérdőívet, melynek kitöltésével te is segítséget nyújthatsz a védekezési stratégia kidolgozásában.

„Az Arion vulgaris, vagyis a spanyol meztelencsiga egy gyorsan terjedő, agresszív jövevényfaj, amely sok kerttulajdonos életét keseríti meg. Magyarországon 1986-ban jelezték először. Egy 2005-ben és 2010-ben történt felmérésünk során kiderült, hogy főleg a Dunántúlt hódította meg, de az északi megyékben és az Alföldön is kezdett elterjedni. Most azt szeretnénk felmérni, hogy a faj mennyire elterjedt és mennyire gyakori az országban, és hozzávetőlegesen mekkora kárt okoz" – mondta el Páll-Gergely Barna, az MTA ATK Növényvédelmi Intézet malakológusa.

 

Fotó: 123rf.hu


A kérdőív kitöltése csak néhány percet vesz igénybe, ide kattintva érheted el.


Magyarországon egyébként 26 meztelencsiga-faj ismert, például a kárpáti kék meztelencsiga, a Bielzia coerulans és a budapesti csupaszcsiga, azaz a Tandonia budapestensis. A spanyol meztelencsigának amúgy semmi köze Spanyolországhoz. Arról lehet megismerni, hogy egyszínű narancssárga vagy barna, és a talpa oldala sávozott.

 

Kapcsolódó cikk:

Megmenekülhet a legveszélyeztetettebb magyarországi puhatestű

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. június
Boronkai Miklós:
Viharban
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...