MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

2017.09.29. 11:39,   Szöveg: turizmusonline.hu,   Fotó: Varga Zsóka és Abelovszky Tamás

Hamarosan a Balatonig tekerhetsz Budapestről

2019 nyarára elkészülnek a Budapest-Balaton kerékpárúthoz kapcsolódó fejlesztések, így a fővárosból biciklivel is el lehet majd jutni a Balatonra.

A következő két évben jelentős fejlesztések valósulnak meg kerékpáros fronton. Rendbe teszik a Balaton-kört is, de az egyik legizgalmasabb újdonságnak a fővárost a Balatonnal összekötő kerékpárút megépítése ígérkezik. A 110 kilométeres út az Eurovelo 14-es európai útvonal része lett, miután nemrégiben Brüsszelben elfogadták a nyomvonal tervét. Kialakítása hozzávetőleg 8-10 milliárd forintba fog kerülni.

 

Fotó: Varga Zsóka és Abelovszky Tamás


Ami az új európai bicikliutat illeti, a nyomvonal a Bodeni-tótól indulva, Ausztrián keresztül haladva, Magyarországon az Őrséget, a Balatont, a Velencei-tavat, Budapestet, Egert, Hortobágyot és a Tisza-tavat érintve Debrecenig haladna. Később az út akár Székelyföldig vagy a Fekete-tengerig is vezethetne.


2010 után a Velencei-tó térségében épült a legtöbb kerékpárút, ezek nemcsak a tóparton, hanem távolabb is megtalálhatók és kapcsolódnak például a Budapest-Balaton vagy a Vértes biciklis túraútvonalaihoz. Sukorón és Agárdon biciklis pihenőpontok épülnek a jövőben, továbbá több információs pont létesül a kerékpárutak mentén.

 

Fotó: Varga Zsóka és Abelovszky Tamás


A magyar kerékpáros élettel és az utak kihasználtságával kapcsolatban is szeretnének információt nyerni, így a tervek szerint sok helyen mérhetővé teszik a közlekedést. Ez azt jelenti, hogy bizonyos helyekre ultrahangos eljárással működő forgalomszámláló berendezéseket telepítenek – ezek a forgalom irányát, nagyságát, az elhaladók számát mérik, de a rendszer képes megkülönböztetni a gyalogost a kerékpárostól és a különböző időjárási körülmények alapján is szűrhetők a mért adatok. A berendezések beszerzésére, telepítésére jövőre írják ki a közbeszerzést.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Egyre többet teker a magyar

Két keréken Kaposvárról a Zselici Csillagparkba
Így tekerhetsz az erdőben legálisan
344 kilométer bringaút épül ki Szlovénia és Magyarország között
Most már Tokajtól Nyíregyházáig tekerhetünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
PROGRAMOK
2018. január
H K Sze Cs P Szo V
01020304050607
08091011121314
151617
18
192021
22232425262728
293031
program
korlátozás
A hónap fotója
2017. december
Tóth László:
Téli rajz
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...