MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.02.07. 12:56,   Szöveg: TM,   Fotó: Gulyás Attila (a hír vezető képe)

Jegesen is csodás látvány az Ilona-völgyi-vízesés – videó

Úgy tűnik, a tél lassan búcsúzik. Ám a Mátrában, az Ilona-völgyben még megmutatja gyönyörű, fagyos arcát. Megkapó látvány, ahogy a jégfolyam között zubog alá a vízesés. Meggyőző videó a félig befagyott Ilona-völgyi-vízesésről.  

Az I love Mátra Facebook-oldalán szúrtuk ki Demecs Norbi videóját, amelyben a félig jégbe fagyott Ilona-völgyi-vízesés zubogását örökítette meg. A felvétel február 2-án készült.

 

 

 

Az Ilona-völgyi-vízesés az ország legmagasabb természetes vízesése a Mátrában, az Ilona-völgyben, Parádfürdőtől alig 5 kilométerre található. A vadregényes völgyön végigzubogó Ilona-patak hol csörgedezve, hol erőre kapva, egy V alakú hasadékon préseli keresztül magát, hogy aztán közel 10 méter magasból egyetlen alábukással zúduljon a mélybe. A vízesés minden évszakban meggyőző látványt nyújt, de esős idő után igazán lélegzetelállító, amikor párába burkolva a környéket, a szokásosnál is nagyobb víztömeggel zuhog alá. Télen sem érdemes azonban kihagyni, amikor részben vagy teljesen befagyva elképesztő látványt nyújt. A vízesést a Parádfürdő keleti végénél induló, 6,5 kilométeres tanösvényen érdemes megközelíteni. Már csak az utat szegélyező gyönyörű, 4 kilométer hosszú gesztenyefasor, a friss mátrai levegő és az Ilona-völgy természeti látnivalói (Rákóczi-fa, Szent István-csevicekút) miatt is. Sokak szerint a Sándor-rét felől érkezve mutatja a legszebb formáját a zuhatag, de igazából minden szögből fantasztikus.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Az ország tetejétől a parádi kastélyig szánkáztunk az avaron

Varázslatos hazai vízesések 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...