MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.03.12. 11:06,   Szöveg: dunaipoly.hu/TM,   Fotó: dunaipoly.hu, MME / Orbán Zoltán

Kikelt Arnold és Judit fiókája a sasfészekben

Március 10-én végre kibújt a tojásból a rétisasfióka a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bekamerázott fészkében. Folytatódhat a „rétisasmozizás”. 

Fotó: dunaipoly.hu

 

A madaraknak január végén lett meg az első tojása, majd februárban már három tojáson kotlottak. Végül csak egy maradt, a fióka március 10-én reggel kelt ki, és az első etetéseken már túl is van. Ha elég kitartó vagy, te is elkaphatod a pillanatot, amikor kis időre előbukkan a fióka.

 

 

A rétisas (Haliaeetus albicilla) egy életre választ párt magának, a párok a költő- és táplálkozóterületüket (revír) tartják. A fészküket már ősz végétől tatarozzák, a költést olykor már decemberben elkezdik, a fiókák pedig hosszú fejlődés után nyáron hagyják el a fészket. A fiatalok évekig, a párválasztásig kóborolnak. A rétisas fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft.

 

Fotó: MME / Orbán Zoltán

 

Remélhetőleg, az itt felcseperedő fióka végül egészségesen kirepül. Mindenesetre lehet neki nagyon drukkolni. Egyébként a webkamera élő felvételeit nagy élmény nézni, főleg, ha elcsíped az etetést vagy az előbukkanó fehér tollpihés fiókát. Vigyázat a látvány függőséget okoz! Legalábbis minket rendesen „beszippantott” a rétisasok családi mozija.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Három tojás a rétisascsaládban

Családi ebéd a sasfészekben

Óriásira nőtt a rétisasfióka
 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...