MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.06.13. 09:00,   Szöveg: Baon.hu/TM,   Fotó: Adobe Stock

Kiskunfélegyháza megvédi a gyurgyalagokat

A Bács-Kiskun megyei város képviselőtestülete a napokban döntött arról, hogy megvásárolja azt a telket, ahol évről évre gyurgyalagok költenek. A fejlődő városrészben épülő házak egyre nagyobb veszélyt jelentettek a telep számára, ezért döntött a telek megvásárlása mellett a város vezetése.

A Kiskunfélegyháza Bankfalu nevű városrészében található költőtelepre idén közel negyven gyurgyalag érkezett. Ahogy arról a Baon.hu beszámolt, a helyi madárbarátok évek óta figyelemmel követik a madarak életét, és egyre jobban aggódtak is értük, mert félő volt, hogy a magántulajdonban álló telekre hamarosan építkezni fognak. Az önkormányzat a madárbarátok mellé állt, az egyik érintett telken építési tilalmat rendeltek el, és úgy döntöttek, a másikat pedig megvásárolják, hogy a jövőben is biztosítani tudják a madarak zavartalan fészkelését.

 

Fotó: Adobe Stock


A gyurgyalag egyik legszínpompásabb madarunk, fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 ezer forint. A telet Afrikában tölti, májusban érkezik vissza, telepesen fészkel, költőüregét partfalakban alakítja ki. Egyre ritkábban, de sajnos még mindig előfordul, hogy a madarak az ember miatt kerülnek bajba, például azért, mert valaki betömi a költőüregek bejáratát.

 

Kapcsolódó cikkek:

Gyurgyalag, a fullánkspecialista

Újra itt vannak a gyurgyalagok és a partifecskék

Hajóval a partifecskék nyomában

Mit tehetünk, ha a madarakat bolygatják

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...