MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.03.31. 10:25,   Szöveg: TM,   Fotó: OEE / Nagy László, Gulyás Attila, Cserkész Tamás

Lenyűgöző faóriások az áprilisi Turista Magazinban

Áprilisi lapszámunkban a fák érdekes világába nyerhetsz betekintést: olvashatsz arról, hogyan kommunikálnak egymással, milyen módon hat az erdőkre a klímaváltozás, és tíz gyönyörű hazai egyedet is bemutatunk.

Toplistás összeállításunkban ezúttal az ország tíz tekintélyes faóriását mutatjuk be, de nemcsak a legeket, hanem olyanokat is, amelyek puszta jelenlétükkel egy közösség életének jelképei lettek. Persze a fáknak manapság nem könnyű: a hazai erdők számára kihívást jelentenek az aszályos időszakok, a jégtörések, a szélviharok, a kártevők. Felmerül a kérdés: mi lesz velük a jövőben? Ezt is boncolgatjuk a TM hasábjain. Ahogy arra is fény derül, hogy a fák közösséget alkotnak, amelynek tagjai szoros kapcsolatban állnak egymással.

 

Fotó: OEE / Nagy László


Vérteskozmán még lüktet a csend – ide látogattunk el most, hogy kipróbáljuk a Vértes Meteor Természetbarát Sport Egyesület turistaházát, amelyet Németh Gyuláról neveztek el. Innen átugrottunk a közeli Nagy-Somló-kilátóhoz is, ahonnan végigpásztáztuk a Vértes-Velencei-hegyvidéket. Bemutatunk egy majdnem teljesen elfeledett túramozgalmat, a Vértesi Tájjárót, amely a hegység természeti, történelmi és kulturális értékeit ismerteti meg a túrázóval.

 

Fotó: Gulyás Attila


Ki ne hallott volna Vidróczki Mártonról, a leghíresebb betyárról, akinek életéhez – és halálához – számtalan monda kapcsolódik. A Mesél a Térkép rovatban még többet tudhatsz meg róla. A História hasábjain ezúttal a komáromi Monostori erődről olvashatsz, melynek meglátogatása erősen ajánlott a hadtörténet rajongói számára. A bringásoknak is van egy tippünk: irány az Által-ér menti kerékpárút, amely szuper bemelegítés a szezonra.

 

Fotó: Cserkész Tamás

 

A Gasztro rovatban a medvehagyma, a salátaboglárka, az illatos ibolya és a sárga gévagomba kerül terítékre, a Zöldhullámban pedig a magyar szöcskeegeret ismerheted meg.


AZ ÁPRILISI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, DE KEDVEZMÉNYES ELŐFIZETÉSRE IS VAN LEHETŐSÉGED. RÁADÁSUL A KÖVETKEZŐ NÉGY HÓNAPBAN EGY-EGY SZÁLLÁSHELYKALAUZT KAPNAK AJÁNDÉKBA A LEGHŰSÉGESEBB OLVASÓINK.


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...