MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.06.26. 11:55,   Szöveg: Országos Erdészeti Egyesület sajtóközlemény,   Fotó: Ipoly Erdő Zrt.

Megkezdődött az erdei vándortáborok 2018-as szezonja

Száznál is több csoport, közel háromezer diák és pedagógus járja be idén nyáron az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált Erdei Vándortábor program keretében a magyar erdőket. Az egyhetes túrákon a diákok megismerik a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, valamint a Pilis természeti és kulturális értékeit. 

Útnak indultak az erdei vándortáborozók. Az Erdei Vándortábor program egyes útvonalain hét nap alatt 60–80 kilométert tesznek meg a felsős és középiskolás diákokból álló csoportok. A szervezők a szállás és az étkezések biztosításával, az útvonalak kijelölésével segítik a kísérő tanárok munkáját. Az 5 útvonalon összesen 350 kilométernyi utat jelöltek ki, és 18 táborhelyet létesítettek, ahol jellemzően tábori ágyakkal berendezett sátrakban szállnak meg az egymást követő csoportok, és tisztálkodási, valamint a legtöbb helyen áramvételi lehetőség is az erdei vándorok rendelkezésére áll. Minden útvonalon kulturális és erdei iskolai programokon is részt vesznek a diákok, hiszen a vándortáborok célja az egészséges kikapcsolódás biztosításán túl a magyar tájak értékeinek bemutatása is.

 

Fotó: Ipoly Erdő Zrt.

 

Az erdei vándortáborok 2018-as nyitónapját a börzsönyi útvonal egyik táborhelyén, az Ipoly Erdő Zrt. kezelésében lévő Kút-bereki turistaszálláson rendezték meg, ahol egyben az erdőgazdaság által felújított szállásépületet is bemutatták a nagyközönségnek.

 

Fotó: Ipoly Erdő Zrt.

 

Vándortábor program
A Vándortábor programot az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda indította útjára 2017-ben, hogy kormányzati támogatással segítsen újraéleszteni a már-már eltűnő vándortáborozási hagyományokat. A vízi és a kerékpáros lehetőségek mellett a hagyományos gyalogos, erdőben zajló vándortáborokat az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja, a helyi erdőgazdaságok – a Bakonyerdő Zrt., az Ipoly Erdő Zrt., az Egererdő Zrt., a Mecsekerdő Zrt. és a Pilisi Parkerdő Zrt. – aktív szakmai közreműködésével. A program részeként az elmúlt egy év alatt mintegy 700 pedagógus végezte el a gyalogos vándortábor-vezető továbbképzést, hogy megfelelően felkészülve vághassanak neki diákjaikkal a magyar erdőknek.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Az idei nyár legnagyobb durranása lehet a Vándortábor program

Vándortáborok az ország legszebb helyein 

 

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...