MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.09.10. 13:00,   Szöveg: MTI,   Fotó: facebook.com / Soproni Egyetem Botanikus Kert

Szebb és érdekesebb lesz a soproni botanikus kert

Jövő szeptember végére megújul a Soproni Egyetem botanikus kertje. Részlegesen felújítják az üvegházat, az amerikai és az ázsiai gyűjteményt is felfrissítik, interaktív és tematikus tanösvényeket alakítanak ki. 

2019 őszére már egy megújult botanikus kertben sétálhatunk Sopronban. A mintegy száznyolcvanmillió forintos fejlesztésből megvalósulhat az üvegház rekonstrukciója, a botanikus kert útjainak helyreállítása. Megújítják az amerikai és az ázsiai gyűjteményt, interaktív tanösvényeket alakítanak ki elsősorban az általános iskolások számára, és a karbantartást elősegítő eszközöket is beszereznek.

 

facebook.com / Soproni Egyetem Botanikus Kert

 

Készítenek egy olyan geodéziai felmérést is a kert talajáról, növényeiről, amelyet később helyben és az interneten is elérhetővé szeretnének tenni. A botanikus kert alsó részéről legutóbb 1998-ban, a felső részéről pedig 2000-ben készült geodéziai felmérés. A projekt keretében megvalósuló felméréssel egységesíteni szeretnék az adatbázist, és egy háromdimenziós modellt is készítenek majd róla.

 

Az 1967-ben telepített észak-amerikai és ázsiai gyűjteményben kétszázötven védőfásításból származó fát fognak kivágni, és helyükre közel ezerötszáz új egyedet telepítenek majd. Ebből mintegy háromszáz-háromszáz egyed lesz észak-amerikai és ázsiai fa és cserje. A tanösvények tematikusak lesznek, egy a természetvédelemről, egy az erdészetről, egy pedig a faipari ágazatról fog szólni. A Soproni Egyetem botanikus kertje 17,2 hektáron terül el, és mintegy négyezerféle növény található jelenleg is benne.

 

facebook.com / Soproni Egyetem Botanikus Kert

 

A beruházást az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja támogatja, az Interreg programban a Szlovák Erdészeti Kutatóközponttal (Národné Lesnícke Centrum) közösen összesen 1 millió 461 ezer euró (479,8 millió forint) támogatást kaptak. A program keretében a soproni botanikus kerttel párhuzamosan újul meg a Kisiblyei Arborétum csaknem háromszázmillió forintból.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A Taródi-vár, egy fanatikus ember keze munkája

Bakancsos túra gombákkal és szelídgesztenyével

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...