MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2016.01.20. 09:22,   Szöveg: bfnpi.hu,   Fotó: Szinai Péter

Tömeges mérgezés Nagydém mellett

Az elmúlt 15 év egyik legsúlyosabb mérgezéses természetkárosítására derült fény a napokban. Az elpusztult védett állatok összességében több mint 1 millió forint feletti természetvédelmi értéket képviselnek.

Civilek jelentették vasárnap este, hogy a Nagydém határában található gyepterületen védett madarak tetemei hevernek. A helyszínre Zábrák Károly, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre érkezett először, hétfőn pedig további szakemberek, a rendőrség és a Magyar Madártani Egyesület (MME) vizsgálták át a terepet. A helyszínelésben Falco, az elhullott madarak és a mérgezett csalétkek felkutatására kiképzett német juhász is részt vett.


Előkerült 23 egerészölyv (egyenként 25 000 Ft-os természetvédelmi értéket képviselnek), 9 holló (50 000 Ft/egyed), egy macskabagoly (szintén 50 000 Ft/egyed), 2 róka, egy macska, 4 fácán (csalétekként szolgált) és egy házigalamb (úgyszintén csalétek) is. A madarak görcsös testtartása és a csalétkek elszíneződése súlyos mérgezésre utal.

 

Elpusztult egerészölyv

 

Nagy valószínűséggel madarak voltak a mérgezés célpontjai, mivel az érintett gyepterületen sok pocok él, így az számos ragadozó madár fontos táplálkozási helye. A mérgezés hónapok óta folyhatott, mivel régebbi tetemek is előkerültek. Az elmúlt 15 évben ez volt az egyik legsúlyosabb mérgezéses természetkárosítás. Méreggel való visszaélés, illetve orvvadászat ügyében már folyamatban van a rendőrségi eljárás.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Német juhász védi az egymillió forintos madarakat

Országunk élen jár a madármérgezésben


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...