Tóni a kéken

2016. május 7.

Akadálypályán a Kéken - Nyírlugostól Bánkig, 8-9. nap

A nyírlugosi start lassúra sikerült, mert a csapat megint a pecsétet kereste. Ez most már rendszeres az Alföldi Kéktúrán, hogy nincs felfestve a pecsételőhely jele. Ilyenkor nyilván az internet segítségét kell igénybe venni, de aki útnak indul, legjobb, ha kinyomtatja a pecsételőhelyek listáját. 

A lassú startot még lassabb haladás követte, mert a csapat rövid gyaloglás után kerítésbe ütközött.
Szerencsére nyitottak minden kalandra, és még Erika is ügyesen átmászott a magas akadályon.
Gyerekekkel ez nyilván már bonyolultabb lenne. Reméljük, hamarosan megoldódik ez a kerítésprobléma. Innentől kezdve már csak a hatalmas hőség nehezítette az utat, illetve az, hogy a környéken megint viharok tomboltak.

 


A napi szakaszt a szálláshely megváltoztatása miatt lerövidítettük, így már kora délután beérkeztünk Nyíradácsra, ahol a görögkatolikus egyházközösség vendégei voltunk. Eredetileg Buzitáig terveztük az utat, de az ottani szálláson legénybúcsút tartottak. A buli miatt vendéglátóink úgy gondolták, nyugalmasabb lesz az éjszaka a parókián. A kéktúrán folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy hihetetlenül rugalmasan és gyorsan oldják meg ezeket a helyzeteket.

Katika, a lelkész úr felesége, vacsora előtt megérkezetett egy hatalmas tál slambuccal, amitől végképp a szívünkbe zártuk Nyíradácsot. Korán lefeküdtünk, mert a következő napra tervezett 33 km-es távhoz kellett az energia. Nyíracsád-Buzita után sikerült elveszteni a kéktúra jelzését, ezért egy három kilométeres kitérővel tette meg a társaság az utat. Ezután egy hónaljig érő csalános szakasz következett, ahol a rövidnadrágosok próbáltak a leggyorsabban haladni, de Tónit még hosszúnadrágon keresztül is csípte a csalán.

 Rövid piknikezés következett, ahol gyorsan elfogyott az otthonról hozott elemózsia. Hosszas gyaloglás után délután öt órára a Halápi csárdához ért a kompánia. Ekkorra már mindenkinek fájt a lába, és újabb vízhólyagok nőttek a talpakra. A pecsételés után következett a túra legszebb szakasza, ahol tavak, nádasok és a már megszokott ligetes erdők váltották egymást. Új túratársként egy teknős is csatlakozott Tóniékhoz.

 Bánkra érve az Erdőspusztai Bemutatóháznál újabb pecsételés következett, majd a buszmegállóban mindenki ledobta a cipőjét, bakancsát, és papucsban várták a felmentő sereget, mert Tóninak egy újabb meglepetéssel készültünk.

 

Írta: Friesz Mónika

 

Nyírlugos-Bánk

Kísérők: Bakos Erika, Gál Richárd, Friesz Mónika

Pecsételőhelyek: Nyírlugos, Nyíracsád, Halápi Csárda, Bánk
Vízvételi lehetőség: Nyírlugos, Nyíradács, Buzitapuszta, Bánk
Kocsma: Nyírlugos, Nyíradács

 

 

A tavalyi túráról itt olvashatsz.

 

Legyél te is Tóni túratársa! A következő ímélcímre várjuk a jelentkezéseket időpont-megjelöléssel és elérhetőséggel együtt: turatars@termeszetjaro.hu

A túranaptárat ide kattintva tudjátok megnézni.

 

Kapcsolódó cikk:
Tóni előző napja
 

Toronyiránt és busszal az Alföldön - Furtától Körösnagyharsányig

Toronyiránt és busszal az Alföldön - Furtától Körösnagyharsányig

2016.06.17.

Furtán elköszöntünk Olgától, aki kikísért minket a falu határába, és bízva abban, hogy profi túrázókkal van dolga, útnak eresztett minket. Addig nem is volt baj, amíg az országúton gyalogoltunk, viszont amikor letértünk a földútra, elvesztettük a jelet, aztán az utat, mert mindent nyakig érő gaz borított.

 

→ Tovább