Túracipellő

Gyerekekkel a szabadban

2019. május 13.

Békakoncert Pest legjobb bringaútján

Budapest természeti élményekre vágyó lakossága bőven el van kényeztetve a Dunáig ereszkedő Budai-hegységgel, de ez korántsem jelenti azt, hogy Pesten ne találnánk csodákat. Tavaly már felfedeztük a Felsőrákosi-réteket, most a Szilas-patak mentén vezető fantasztikus bringautat jártuk be.

Tekergés a Naplás-tó körülNem is olyan messze a zsúfolt Belvárostól találjuk a pesti nád- és lápvilág utolsó hírmondóit, mint amilyen a Felsőrákosi-rétek, vagy a ma horgásztóként üzemelő Naplás-tó (hivatalos nevén Szilas-pataki árvízvédelmi tározó). A 2014-ben indult szilas-pataki kerékpárút fejlesztésének utolsó szakaszaként most épült ki védett kerékpárút a Naplás út mentén a Cinkotai útig, úgyhogy a tótól egészen a Hermina útig zárt kerékpárúton karikázhatunk. Ennek megfelelően vasárnap délelőtt jó sokan kocognak, sétálnak és kerékpároznak a kezdetben festőibb, később inkább városias környezetben, végig a patak mentén. Érdemes a tótól, azt körbejárva kezdeni a túrát, majd innen elsuhanni a 4,7 km-re lévő, Hermina úti kerékpáros parkig és játszótérig.

 

A főváros egyik legnagyobb állóvizének környéke Budapest legnagyobb helyi védettségű természeti értéke is egyben (Naplás-tó Természetvédelmi Terület), ahol az eltérő élőhelytípusok (nyílt vízfelület, nádas, láprét, telepített parkerdő, patak, égerliget, szántóföldek) egymás közvetlen szomszédságában találhatók. Könnyen kitalálható, hogy a tó környezete számos, vízhez kötődő állatfaj utolsó menedéke Budapesten.

 A környéket egy tanösvény segítségével fedezhetjük fel, s érdemes is azt követve kicsit eltávolodni a tó partján vezető, zajosabb műúttól és belesni a tó élővilágába. Sőt, a Naplás-tavi tanösvény igazából rögtön három tanösvény. Az első, 1,8 km-es, sárga színű tanösvény a tótól nyugatra lévő Alsó-láprétre visz, ahol a Szilas-patak melletti lápréteket csodálhatjuk meg. Mivel az ösvényt eléggé benőtte a fű és amúgy is keskeny, ez kerékpárral csak nagyobb gyerekeknek ajánlható. A második, 2,5 km hosszú, a tó élővilágát bemutató kék tanösvény a tavat kerüli meg és bringával is jól járható, csak a patakon való átkelésnél kell tolni a bringát. A harmadik, 1,2 km-es zöld tanösvény pedig a tó melletti Cinkotai kiserdő erdei életközösségeit mutatja be.

Mi a kék tanösvényt választottuk, ami járhatósága mellett egyben izgalmas is, hiszen változatos terepen, néhol ártéri erdők harsogó zöldjében, máshol gabonatáblák végtelen sárgasága mellett halad. A tó nyugati oldalán lévő gáton kell elindulni, rögtön bal kéz felől található az első eligazító tábla, rajta a tanösvények útvonalát bemutató térképpel. Ezt követően pedig nem lehet eltéveszteni az útvonalat.A tanösvényt bejárva pontosan érzékeljük az élőhely különlegességét: az egyes táblák az itt megfigyelhető nádasok, bokorfüzesek, liget- és láperdők fajgazdagságáról éppúgy szólnak, mint az árvízvédelemről, a mezőgazdaság és a természetvédelem kapcsolatáról, valamint ezt a sérülékeny élőhelyet veszélyeztető özönnövényekről, vagy éppen az itt még őshonos mocsári teknős fő ellenségéről, a tóba a felelőtlen lakosok által bedobott ékszerteknősök jelenlététől.

A Magyar Természetvédők Szövetsége honlapján elérhető a Természetismereti séta a Naplás-tónál című kiadvány, amely remekül bemutatja e csodás élőhelyet, elszántabb szülők alaposan felkészülhetnek a látnivalókból.

Béka- és fülemülekoncert


A Cinkotai utat követően a kiépített kerékpárút közvetlenül a patak mellé ér, és ott is marad egészen annak végéig. Talán ez még különlegesebb helyszín: a patak túloldalán ősi fűzfák tekervényes sziluettjei, a szemet kápráztató, fajgazdag láprétek felett vörös vércse szitál, a kiépített pihenőpadoknál fülemülekoncertben lehet részünk így május elején, a távolban pedig a Hármashatár-hegy kéklik a párában. Valóban idilli. Annyira, hogy nem is jutunk messzire, a patak túloldalán nemsokára megpillantjuk a Zúgó-patak partján a játszóteret, amely egyből megállásra késztet. A kis tóvá duzzasztott vízfelületen egymást is alig hallani a békák koncertjétől, az árnyas fűzalagútban pedig a szélben hullámzó rét látványában gyönyörködhetünk. A pihenőpadok és a kis játszótér mellett vízcsapot is találunk itt. Ez utóbbi jól jön, a játszótérre pedig a lányok ügyet sem vetettek, annyira lekötötte őket a vízpart élővilága.

 A bringaútban az is jó, hogy nem keresztez egyetlen fontosabb utat sem, hiszen a patak mellett, a hidak alatt bújtatták át azt több helyütt is. Ez különösen izgalmassá teszi a bringázást, és ennek következtében olyan ritka közúti kerékpáros táblákat láthatunk itt, amely árvíz esetén (amikor a bringautat elönti a víz) mutatja az alternatív útvonalat. Az első ilyen az Újszász utcánál van, ahol egyébként a madárvédelemre fókuszáló Fekete István tanösvényt is találjuk (a kerékpárút melletti táblák a madárvédelem fontosságát és eszközeit mutatják be).

 Suhanás és rohanás

Elhagyva az Újszász utcát, egyre inkább érezni a város közelségét, a láprétek a túloldalon telepített erdőnek adnak teret. A fülemüle koncert azért marad, úgyhogy panaszra nincs okunk. Az önfeledt suhanásban hamar meg is érkezünk a kerékpárút végéhez, a Hermina úthoz. Jólesik egy kis pihenő és falatozás, de ez sem tart sokáig, itt ugyanis újabb, immáron városiasabb látványosság várja az elszánt gyermekeket. Egy kisebb KRESZ-pálya, egy kitűnő játszótér, na és a fő attrakció, a Hermina Bringapark, ahol a kisebbeknek és a nagyobbaknak tervezett két hullámpályát, valamint két ugratósort is találunk, sőt, előre egyeztetve akár még oktatás is igényelhető.

 Én éppen azt hittem, hogy végre pihenhetek kicsit, de természetesen a kisebb lányom is a nagy hullámpályát választotta a nővére mellett, így levezetésképpen jó párszor végigszaladtam mellette az elsőre nem veszélytelen pályát. Annál nagyobb volt az öröm, amikor végre ő is egyedül teljesítette azt.

 A tóhoz való visszatérés valóban suhanás volt, ahol más dolgom nem is akadt, mint hogy összeszedjem fejemben a Szilas-patak kerékpárút élményeit.

 

Szöveg és fotók: Szigeti-Böröcz Ferenc

 

Kapcsolódó cikkeink:

Szellemjárta kőtorony az erdő közepén

Így tekerhetsz az erdőben legálisan

Bringatúra a vértesi szén nyomában

Balatonalmádiban is jobb lesz tekerni

Havas helyett mesés Mátra

Havas helyett mesés Mátra

2022.02.20.

A pár évvel ezelőtti, gyönyörű mátrai téli túrákon felbuzdulva időben befoglaltunk az Ágasvári turistaházba, hátha szerencsénk lesz a hóval. Hát nem volt. Első nap még legalább a nap sütött, másnap már csak a hideg, szürke, szeles idő maradt.

→ Tovább
A denevérek szuperképességei egy túrába sűrítve

A denevérek szuperképességei egy túrába sűrítve

2022.01.28.

Azt eddig is tudtam, hogy a különleges repülő emlősöknek rossz a PR-juk, mert éppenséggel nagyon is hasznos állatok. De a Pál-völgyi-barlang denevérlessel megspékelt túráján végig tátott szájjal hallgattuk a denevérek szuperképességeiről szóló szakvezetést.

→ Tovább