Túracipellő

Gyerekekkel a szabadban

Békakoncert Pest legjobb bringaútján

Szigeti Ferenc 2019.05.13.

Budapest természeti élményekre vágyó lakossága bőven el van kényeztetve a Dunáig ereszkedő Budai-hegységgel, de ez korántsem jelenti azt, hogy Pesten ne találnánk csodákat. Tavaly már felfedeztük a Felsőrákosi-réteket, most a Szilas-patak mentén vezető fantasztikus bringautat jártuk be.

Tekergés a Naplás-tó körül

Fotó: Szigeti-Böröcz Ferenc
Fotó: Szigeti-Böröcz Ferenc


Nem is olyan messze a zsúfolt Belvárostól találjuk a pesti nád- és lápvilág utolsó hírmondóit, mint amilyen a Felsőrákosi-rétek, vagy a ma horgásztóként üzemelő Naplás-tó (hivatalos nevén Szilas-pataki árvízvédelmi tározó). A 2014-ben indult szilas-pataki kerékpárút fejlesztésének utolsó szakaszaként most épült ki védett kerékpárút a Naplás út mentén a Cinkotai útig, úgyhogy a tótól egészen a Hermina útig zárt kerékpárúton karikázhatunk. Ennek megfelelően vasárnap délelőtt jó sokan kocognak, sétálnak és kerékpároznak a kezdetben festőibb, később inkább városias környezetben, végig a patak mentén. Érdemes a tótól, azt körbejárva kezdeni a túrát, majd innen elsuhanni a 4,7 km-re lévő, Hermina úti kerékpáros parkig és játszótérig.

 

A főváros egyik legnagyobb állóvizének környéke Budapest legnagyobb helyi védettségű természeti értéke is egyben (Naplás-tó Természetvédelmi Terület), ahol az eltérő élőhelytípusok (nyílt vízfelület, nádas, láprét, telepített parkerdő, patak, égerliget, szántóföldek) egymás közvetlen szomszédságában találhatók. Könnyen kitalálható, hogy a tó környezete számos, vízhez kötődő állatfaj utolsó menedéke Budapesten.

 

Fotó: Szigeti-Böröcz Ferenc
Fotó: Szigeti-Böröcz Ferenc


A környéket egy tanösvény segítségével fedezhetjük fel, s érdemes is azt követve kicsit eltávolodni a tó partján vezető, zajosabb műúttól és belesni a tó élővilágába. Sőt, a Naplás-tavi tanösvény igazából rögtön három tanösvény. Az első, 1,8 km-es, sárga színű tanösvény a tótól nyugatra lévő Alsó-láprétre visz, ahol a Szilas-patak melletti lápréteket csodálhatjuk meg. Mivel az ösvényt eléggé benőtte a fű és amúgy is keskeny, ez kerékpárral csak nagyobb gyerekeknek ajánlható. A második, 2,5 km hosszú, a tó élővilágát bemutató kék tanösvény a tavat kerüli meg és bringával is jól járható, csak a patakon való átkelésnél kell tolni a bringát. A harmadik, 1,2 km-es zöld tanösvény pedig a tó melletti Cinkotai kiserdő erdei életközösségeit mutatja be.

Mi a kék tanösvényt választottuk, ami járhatósága mellett egyben izgalmas is, hiszen változatos terepen, néhol ártéri erdők harsogó zöldjében, máshol gabonatáblák végtelen sárgasága mellett halad. A tó nyugati oldalán lévő gáton kell elindulni, rögtön bal kéz felől található az első eligazító tábla, rajta a tanösvények útvonalát bemutató térképpel. Ezt követően pedig nem lehet eltéveszteni az útvonalat.


Fotó: Szigeti-Böröcz Ferenc
Fotó: Szigeti-Böröcz Ferenc

A tanösvényt bejárva pontosan érzékeljük az élőhely különlegességét: az egyes táblák az itt megfigyelhető nádasok, bokorfüzesek, liget- és láperdők fajgazdagságáról éppúgy szólnak, mint az árvízvédelemről, a mezőgazdaság és a természetvédelem kapcsolatáról, valamint ezt a sérülékeny élőhelyet veszélyeztető özönnövényekről, vagy éppen az itt még őshonos mocsári teknős fő ellenségéről, a tóba a felelőtlen lakosok által bedobott ékszerteknősök jelenlététől.

A Magyar Természetvédők Szövetsége honlapján elérhető a Természetismereti séta a Naplás-tónál című kiadvány, amely remekül bemutatja e csodás élőhelyet, elszántabb szülők alaposan felkészülhetnek a látnivalókból.

Béka- és fülemülekoncert

Fotó: Szigeti-Böröcz Ferenc
Fotó: Szigeti-Böröcz Ferenc


A Cinkotai utat követően a kiépített kerékpárút közvetlenül a patak mellé ér, és ott is marad egészen annak végéig. Talán ez még különlegesebb helyszín: a patak túloldalán ősi fűzfák tekervényes sziluettjei, a szemet kápráztató, fajgazdag láprétek felett vörös vércse szitál, a kiépített pihenőpadoknál fülemülekoncertben lehet részünk így május elején, a távolban pedig a Hármashatár-hegy kéklik a párában. Valóban idilli. Annyira, hogy nem is jutunk messzire, a patak túloldalán nemsokára megpillantjuk a Zúgó-patak partján a játszóteret, amely egyből megállásra késztet. A kis tóvá duzzasztott vízfelületen egymást is alig hallani a békák koncertjétől, az árnyas fűzalagútban pedig a szélben hullámzó rét látványában gyönyörködhetünk. A pihenőpadok és a kis játszótér mellett vízcsapot is találunk itt. Ez utóbbi jól jön, a játszótérre pedig a lányok ügyet sem vetettek, annyira lekötötte őket a vízpart élővilága.

 

Fotó: Szigeti-Böröcz Ferenc
Fotó: Szigeti-Böröcz Ferenc


A bringaútban az is jó, hogy nem keresztez egyetlen fontosabb utat sem, hiszen a patak mellett, a hidak alatt bújtatták át azt több helyütt is. Ez különösen izgalmassá teszi a bringázást, és ennek következtében olyan ritka közúti kerékpáros táblákat láthatunk itt, amely árvíz esetén (amikor a bringautat elönti a víz) mutatja az alternatív útvonalat. Az első ilyen az Újszász utcánál van, ahol egyébként a madárvédelemre fókuszáló Fekete István tanösvényt is találjuk (a kerékpárút melletti táblák a madárvédelem fontosságát és eszközeit mutatják be).

 

Fotó: Szigeti-Böröcz Ferenc
Fotó: Szigeti-Böröcz Ferenc


Suhanás és rohanás

Elhagyva az Újszász utcát, egyre inkább érezni a város közelségét, a láprétek a túloldalon telepített erdőnek adnak teret. A fülemüle koncert azért marad, úgyhogy panaszra nincs okunk. Az önfeledt suhanásban hamar meg is érkezünk a kerékpárút végéhez, a Hermina úthoz. Jólesik egy kis pihenő és falatozás, de ez sem tart sokáig, itt ugyanis újabb, immáron városiasabb látványosság várja az elszánt gyermekeket. Egy kisebb KRESZ-pálya, egy kitűnő játszótér, na és a fő attrakció, a Hermina Bringapark, ahol a kisebbeknek és a nagyobbaknak tervezett két hullámpályát, valamint két ugratósort is találunk, sőt, előre egyeztetve akár még oktatás is igényelhető.

 

Fotó: Szigeti-Böröcz Ferenc
Fotó: Szigeti-Böröcz Ferenc


Én éppen azt hittem, hogy végre pihenhetek kicsit, de természetesen a kisebb lányom is a nagy hullámpályát választotta a nővére mellett, így levezetésképpen jó párszor végigszaladtam mellette az elsőre nem veszélytelen pályát. Annál nagyobb volt az öröm, amikor végre ő is egyedül teljesítette azt.

 

Fotó: Szigeti-Böröcz Ferenc
Fotó: Szigeti-Böröcz FerencA tóhoz való visszatérés valóban suhanás volt, ahol más dolgom nem is akadt, mint hogy összeszedjem fejemben a Szilas-patak kerékpárút élményeit.

 

Szöveg és fotók: Szigeti-Böröcz Ferenc

 

Kapcsolódó cikkeink:

Szellemjárta kőtorony az erdő közepén

Így tekerhetsz az erdőben legálisan

Bringatúra a vértesi szén nyomában

Balatonalmádiban is jobb lesz tekerni

Gyerekkel az év kerékpárútján

Gyerekkel az év kerékpárútján

2020.06.02.

Mindössze hét kilométer, kezdetnek ott van Tatabánya jórészt ismeretlen, pedig kiváló bányamúzeuma, az út közepén Samu az attrakció, az út végén pedig a tatai Öreg-tó nyújt megfelelő látnivalót. A két város között pedig suhanás az év bringaútján, végig az Által-ér ökológiai folyosóján a Gerecse hegyei alatt.

→ Tovább
Fedezzük fel gyermekkorunk mozgásos játékait! – 2. rész: pásztoros és szobrászos játék

Fedezzük fel gyermekkorunk mozgásos játékait! – 2. rész: pásztoros és szobrászos játék

2020.04.30.

A természetben való mozgás öröme egyre jobban hiányzik mindenkinek, miközben a gyerekeket lekötni még egy kertben sem mindig egyszerű! Új cikksorozatunk mostani részében két, egymáshoz hasonló, mozgásos társasjátékot mutatunk be, amelyeket családi keretek között a kertben, nagyobb erkélyen, de akár otthon is lehet játszani, egyszerűek és nagyszerűek, megmozgatják a gyerekeket, és jó alternatívát jelentenek a szokásos és egyre gyakrabban megunt tevékenységek mellett.

→ Tovább
​Fedezzük fel gyermekkorunk mozgásos játékait! - 1. rész: gumis ugrálós játék

​Fedezzük fel gyermekkorunk mozgásos játékait! - 1. rész: gumis ugrálós játék

2020.04.22.

A természetben való mozgás öröme egyre jobban hiányzik, miközben a gyerekeket lekötni még egy kertben sem mindig egyszerű! Új cikksorozatunkban olyan – alapvetően - mozgásos játékokat mutatunk be, amelyet családi keretek között a kertben, erkélyen, de akár otthon is lehet játszani, egyszerűek és nagyszerűek, lekötik a gyerekeket és meg is mozgatják őket. Igyekszünk egyúttal a népi játékhagyományt is feleleveníteni! A sorozat elindításával egyben arra kérjük olvasóinkat, hogy osszák meg tudásukat a Facebook-on, hadd tanuljunk mi is új játékokat!

→ Tovább