Szép kilátás

Tenczer Gábor blogja

Szerző:
2015. március 23.

Még 6 túra, ami biztos bejön a gyereknek

Barlangszállás, via ferrata, várromok és bazaltvízesés: tavaszi-nyári túrakalauz tanácstalan szülőknek.

Előző posztomban hat olyan magyarországi kirándulást ajánlottam saját tapasztalatok alapján, ami nem lépi át a kisebb, 6-8 éves gyerekek tűrésköszöbét, sőt jó elszórakoztatja őket. Ez a második pakk inkább a nagyobbaknak, 8-10-12 éveseknek való túrákat tartalmaz. Több benne a menetelés, a mászás, általában a kaland.

 

1. Prédikálószék

 

Magyarország első számú kilátópontja, belátni a Duna-kanyar teljes hurkát, a Börzsönyt. A 639 méteres csúcsig vezető kaptató a kisebb gyerekeket hamarabb elkedvetleníti, ezért való a nagyobbaknak. Útközben a Vadálló-kövek szikláinál jót lehet mászkálni, bár kicsit meredek a hegyoldal, az út végén pedig ha maradt még energia, akkor ott van minden magyarországi túraútvonal alapkirándulása, a Rám-szakadék.

 


Látvány: 10-es (Duna-kanyar)
Nehézség: 8-as (meredek ösvény)
Élvezeti faktor: 9-es (szép kilátás, Vadálló-kövek, Rám-szakadék)
Részletek, térkép, további képek: Tévelygés a közönyös Bunkó és Nagytuskó előtt

 

2. A Palóc Olimposz

 

A Karancs sokkal érdekesebb hely, mint amilyet kisebb ismertsége miatt elfoglal a túrázók térképén. Budapesttől nincs messzebb sokkal, mint a Börzsöny vagy a Mátra. A csúcsra vezető utak elég kapaszkodósak, viszont rövidek. A várakhoz is érdemesebb gyalog elmenni, Petőfi nyomait taposva. És akkor a bazaltvízesésről még nem is beszéltem.

 

 

Látvány: 9-es
Nehézség: 8-as (meredek ösvény)
Élvezeti faktor: 9-es (kilátás, két érdekes várrom, bazaltvízesés)
Részletek, térkép, további képek: Miért Kárránts a Palóc olimposz?

 

3. A Zengő

 

A Mecsekben kétszer jártam, először, amikor a Zengőn felfedeztük az ország leglakályosabb esőházát, másodszor, amikor ott is aludtunk. A félig nyitott, emeletes faházat a fiúk nagyon bírták, csakúgy mint a hozzá tartozó éjszakai kilátózást. Következő nap a Tubes és a Kis-Tubes kilátói várnak, a végén fürdőben lehet lemosni a port.

 

 

Látvány: 9-es
Nehézség: 7-es (meredek, de nem hosszú ösvény)
Élvezeti faktor: 9-es (kilátások, esőház-szállás)
Részletek, térkép, további képek: Ötcsillagos esőház a Zengőn

 

4. A Bél-kő holdbéli bányája

 

A bükki Bél-kő távolról és közelről is látványos, és tele van meglepetéssel. Mindenről az egykori bánya tehet: kősivatag a fennsíkon, óriási, barázdált sziklafalak, függőaknák. Néha mintha egy másik bolygón lennénk. A felfelé út kissé fárasztó, de ha már fent vagyunk, Magyarország legérdekesebb hegyén találjuk magunkat.

 

 

Látvány: 10-es
Nehézség: 7-es (nem túl meredek, de hosszú ösvény)
Élvezeti faktor: 9-es (sziklák, függőaknák, holdbéli táj)
Részletek, térkép, további képek: Gigantikus holdbéli kőteknő a Bükk tetején és Bél-kő, a magyar sziklaparadicsom

 

5. Via ferrata a cseszneki vár alatt

 

Az első hazai via ferrata, azaz beépített drótkötéllel ellátott szikla- és hegymászóutak. 2013-ban építették ki a három különböző nehézségű pályát a bakonyi Kőmosó-szurdokban, osztrák minta alqapján. A lépések nagysága miatt 9-10 éves kortól érdemes vinni a gyerekeket, ha a szülőnek nincs ilyen tapasztalata, akkor vezetővel. Amelyik gyerek szeret mászni (mindegyik szeret), az meg fog őrülni érte.

 

 

Látvány: 8-as
Nehézség: 10-es (lényegében sziklamászás, védőfelszereléssel)
Élvezeti faktor: 10-es (egy óriási természetes mászóka)
Részletek, térkép, további képek: Kúszótúrázók a dróton, szevasztok!

 

6. A Cserepes-kői barlangszállás

 

Az első nap kicsit combos a maga 1100 méteres szintjével, és 13 kilométeres hosszúságával, de a barlang és a Tar-kői kitérő megéri. Az a gyerek, aki elmondhatja magáról, hogy már aludt barlangban, biztos menő lesz a suliban. A barlangszállás jobban karban van tartva némelyik turistaháznál, állandó lakótárs egy pele. A Tar-kői kilátás benne van a hazai TOP3-ban.

 

 

Látvány: 10-es (Tar-kő)
Nehézség: 10-es (hosszú, meredek az út)
Élvezeti faktor: 10-es (barlangban aludni királyság)
Részletek, további képek: Éjszaka 1 barlangban 3 gyerekkel és 1 pelével

 

Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szép kilátás! blog Facebook-oldalán is.

Kevély-kör extrákkal: minden szinten szinte minden

Kevély-kör extrákkal: minden szinten szinte minden

2023.01.21.

Vannak Budapestnek olyan pontjai, ahonnan kiemelten jól látszik egy-egy főváros környéki hegy. Ilyen Dél-Pesten a Soroksári út, ahol naponta tízezrek csodálkozhatnak rá munkába menet a város fölött misztikusan elterpeszkedő Nagy-Kevélyre. A hegy sziklás tetejét sokan ismerik, de jóval kevesebben, tudják mennyi izgalmas hely van még rajta.

→ Tovább
Zöldmáli delta: Budapest ismeretlen zöldfolyosója

Zöldmáli delta: Budapest ismeretlen zöldfolyosója

2022.11.25.

Kétféle hétvégi fáradtság van. Az egyik a punnyadt fáradtság. Ezt fotelben üldögélve lehet elérni. A másik a kellemes fáradtság. Ezt pedig ezzel a túraúttal kaphatjuk meg, ami ki se megy a városból, mégis tele van kilátókkal, meredek sziklákkal, barlangokkal. Sőt, egy élő remetével is összefuthatunk.

→ Tovább