Dockyard

Outdoor szaki blog

felszerelés, tesztek, kütyük, tippek

Szöveg és fotó:
2022. június 21.

Mi a csuda az a funkcionális ruházat?

Biztosan sokan hallottak már a funkcionális outdoor ruházat fogalmáról, de kérdés hogy mennyire vagyunk tisztában azzal, hogy mit is jelent ez, milyen ruhadarabokra vonatkozik ez a kifejezés és mi célt szolgálnak?

Nagyon röviden és leegyszerűsítve: a funkcionális ruhák biztonságot nyújtanak, olyan külső körülmények ellen, ahol a hagyományos ruhadarabok már nem tudnak helytállni. A funkcionális ruhák megjelenése nem az outdoor tevékenységekhez köthető, már jóval korábban, elsősorban a hadi és űr iparból indult útnak a fejlődése, manapság viszont az ilyen típusú ruhák legnagyobb gyártó és felvevő piacát az outdoor iparág és felhasználók teszik ki!

Ha visszamegyünk a történelemben különböző népcsoportokat nézve, akik extrém időjárási körülményeknek voltak kitéve, már akkor is találkozhatunk olyan kezdetleges technikákkal, praktikumokkal, amelyek kifejezetten azért jöttek létre, hogy a külső természeti erők ellen védelmet nyújtsanak.

Ahogy fejlődött a világ, úgy fejlődött a technlógia, és az anyaghasználat is, illetve a kalandvágyók által megnyílt egy olyan piaci réteg, amely addig nem volt jelen, megjelentek a túrázók, hegymászók, sziklamászók, extrém sportolók, akiknek olyan ruházatra és felszerelésre volt szükségük, amelyek bírták az időjárás viszontagságait.

Fontosak lettek olyan szempontok, mint a szellőzés, vízállóság, szél – hideg elleni védelem, izzadság elvezetése, és nem utolsósorban a tartósság.

Olyan anyagok, technológiák jelentek, meg amiket eddig még nem, vagy csak ritkán használtak. Ahogy szélesedett az outdoor – extrém sportok világa, úgy nőtt a gyártok száma is, akik specifikusan különböző területeket fedtek le ebben az iparágban. Mostanra pedig eljutottunk a csúcstechnológiás anyagok használatához, ahol a hangsúly egyre inkább a fenntarthatóságon, környezetvédelmen és újrahasznosításon van.

Anyaghasználat a funkcionalitás szemléletében

Ahhoz hogy kellően ellenálló, strapabíró és más extrém körülményeknek megfelelő ruházatot állítsanak elő, új technológiákra és anyaghasználatra volt szükség. Nézzük végig milyen „új” anyagok jelentek meg ezen a területen.

Polyester (Poliészter)

A poliészter egy szintetikusan, kőolaj származékból előállított anyag. Az outdoor funkcionális ruházat nagy részének ez az alapanyaga. Sokszor használják más anyagokkal keverve, mint pl. pamut, ami által jobb funkcionalitás érhető el.

A legfőbb tulajdonságai:

  • kiváló fizikai és kémiai ellenállóság
  • rugalmas jó az anyagmegtartó képesség
  • jól tisztítható
  • gyorsan szárad, nem gyűrődik
  • elvezeti az izzadságot

Polyamide, Nylon (Nejlon)

Szintén egy szintetikusan előállított anyagról beszélünk, ami a legtöbb esetben kevert szálként van jelen a ruházatban. Anyaga nagyon rugalmas és ellenáll a dörzsölésnek fizikai behatásoknak. Többnyire melegebb időjárási körülmények közé készülő ruházat készül belőle, mivel anyagából adódóan hűsítő jellegű.

A legfőbb tulajdonságai:

  • nagy a kopás és ellenálló képessége
  • nagyon rugalmas
  • komfortos viselet
  • kevertszálas anyagként kiváló

Polyurethane (Poliuretán)

A poliészterhez hasonlóan ez is szintetikusan előállított anyag. Nagyon jó az ellenálló képessége, az outdoor iparban főként cipők – bakancsok középtalpaként, szintetikus bőrként, illetve a ruházatban pedig egy köztes rétegként fedőrétegként használják általában vízálló termékeknél.

A legfőbb tulajdonságai:

  • nagy az ellenálló képessége
  • strapabíró
  • rugalmas
  • vízálló

Polypropylene (Polipropilén)

A polipropilén textil iparban használt hányada kevésbé jelentős, mint a fent említett anyagoké, de mivel kiváló a vízelvezetési képessége ezért leginkább zoknik és aláöltözetek körében nagyon kedvelt.

A legfőbb tulajdonságai:

  • rugalmas
  • nagyon jó a nedvesség elvezetése
  • nagyon könnyű
  • jó a kémiai ellenálló képessége
  • UV sugárzásra gyorsan károsodik

Tencel (Lyocell)

A tencel, aminek az alapanyaga a cellulóz, a növények rostjaiban található meg, (legtöbbször bambuszból van kivonva) oldószerrel vonják ki, de mivel az egész folyamat zárt rendszerben működik ezért az egyik legkörnyeztebarátabb eljárásnak tekinthető. Általában kevert szálas anyagként van jelen a ruhaipari termékek között.

A legfőbb tulajdonságai:

  • nagyon erős - strapabíró
  • pamuthoz hasonló kényelem
  • kiváló szellőzés
  • gyorsan szárad
  • antibakteriális hatása van

Merino (gyapjú)

A gyapjú az egyik legrégebben használt ruházati alapanyagok egyike. Rengeteg jó, és hasznos tulajdonsága van főleg a Merinó gyapjúnak, a nagyon vékony szálú gyapját használja az outdoor ruhaipar. Környezetbarát eljárással, kevesebb energiafelhasználással készülnek ezek a gyapjú termékek. Fontos megemlíteni, hogy a gyapjút ma már nem csak a meleg téli ruházattal kell azonosítani, hiszen készülnek belőlük már nagyon vékony kifejezetten meleg időjárási körülmények közé tervezett ruhák is.

A legfőbb tulajdonságai:

  • antibakteriális – hipoallergén
  • több napon keresztül viselhető
  • jól szellőzik gyorsan szárad
  • puha
  • természetesen rugalmas
  • „télen fűt nyáron hűt”

A fentiekben felsorolt anyagok a legfontosabb alapanyagai a funkcionális ruházatoknak, kiegészítőknek. Ezek az anyagok többnyire keverve találhatóak meg egy – egy darabban annak érdekében, hogy még jobb tulajdonságokat biztosítsanak a felhasználó számára.

Mire milyen anyagú terméket használjunk?

Manapság már rendkívül széles a skálája az outdoor sportoknak, amik közé sorolhatjuk a hideg időjárási körülmények között végzett sportokat, mint pl. a hegymászás, síelés, sítúrázás, téli túrázás, illetve a nyári, tavaszi, őszi melegebb időjárási körülmények között végzett tevékenységeket, úgy mint a futást, túrázást, kerékpározást, sziklamászást, és vizes sportokat. Ezen kívül még az intenzitásnak is nagy szerepe van a ruházat kiválasztásánál. A legfontosabb hogy az adott tevékenységre a legmegfelelőbb anyagot – ruházatot válasszuk ki.

Nagy intenzitású sportoknál ahol hamar és gyorsan izzadunk, érdemes olyan anyagot használni ami gyorsan elvezeti a keletkezett izzadságot, és hamar szárad.

Itt is különbséget teszünk a téli és nyári sportok között, hiszen a sítúrázás is nagy intenzitású tevékenység, meg a terepfutás is, csak más környezeti viszonyok között űzzük. Ami fontos különbség, az a különböző rétegek használata, hiszen a funkcionális ruházatokhoz hozzátartozik a réteges öltözködés is. Télen több különböző típusú réteget kell magunkra venni, míg nyáron nagy melegben történő intenzív tevékenység mellet pedig véknyabb egy rétegből álló ruházatot kell használni.

Aktív, meleg időjárási körülmények közzé jól szellőző, gyorsan száradó anyagú ruházatot kell választani , hiszen hosszú távon ez lesz az ami a legjobban ki fogja szolgálni az igényeinket. Ilyen anyagok a poliészter, tencel, merino anyagok vagy azoknak a keveréke. Ezek mind gyorsan száradnak, jó a légáteresztő képességük és könnyű viseletet biztosítanak.

Ha olyan sportot végzünk ahol a környezeti tényezők megkövetelik az erősebb anyaghasználatot pl. sziklamászás, magashegyi túrázás, sítúrázás itt már érdemes olyan anyagú terméket választani, ami strapabíró, is mint a poliamid, poliuretán. Általában ezek is keverve találhatóak meg a ruházatban, viszont megadják az anyag erősségét ellenállását a környezeti hatásokkal szemben.

Ha többnapos intenzív túrára megyünk, vagy klasszikus többhetes trekking túrát tervezünk, akkor érdemes olyan ruházatot választani, amit több napig – hétig is tudunk mosás nélkül hordani, mint a merino gyapjút. A gyapjúnak természetes antibakteriális és hippoalergén tulajdonsága van, ami lehetővé teszi a többnapos intenzív használatot is.

Fontos hogy intenzív sporttevékenységeknél kerüljük a 100% pamut anyagú ruházatok használatát. A hétköznapi életben az egyik legkényelmesebb anyag, viszont aktív mozgás közben keletkezett hőt, nedvességet nem tudja elvezetni, magába szívja, és nagyon nehezen szárad, ami roppant kellemetlen érzést. Más anyagokkal, mint pl. poliészter, sokszor használják, ami javít a lélegző és száradó képességén.

Funkcionális ruházat - réteges öltözködés

A réteges öltözködés és a funkcionális ruházat szorosan összefügg, a kettő nem is nagyon létezik egymás nélkül. Ennek örömére, most nézzük végig a rétegek számát és felépítését!

Alapvetően három rétegből szoktunk kiindulni,emellett még a fizikai aktivitás intenzitása és az évszakoknak /körülményeknek a hatása az ami befolyásolja a réteges öltözködés felépítését. Három nagy csoportra tudjuk bontani a rétegeket, alap – közép – külső rétegekre.

  • Az alapréteg szerepe hogy a test által termelt nedvességet, párát minél hamarabb elvezesse a bőrfelületről ez által szárazon és komfortosan tartja a bőrünket!
  • A középréteg szerepe hogy megtartsa a test által termelt hőt, viszont a keletkezett párát tudja kiengedni, a második réteg a test melegen tartásáért felelős!
  • A külső réteg azért fontos hogy megvédjen minket az időjárás viszontagságaitól, széltől esőtől, hótól, ezzel is biztosítva a legjobb komfortértéket!

Ezen a három rétegen felül lehet még köztes rétegeket viselni, de ez nyílván az időjárástól és környezeti tényezőktől függ!

Az anyagtípusok gyűjtőnevei, hardshell – softshell – fleece– base layer – down

Mit is értünk az alatt hogy hardshell – softshell – polár-baselayer- down. A korábban említett szintetikus és természetes szövetek keverékéből jönnek létre az úgynevezett anyagtípusok, amiket a ruhaipar használ, mindenki halott már softshell kabátról, héjkabátról, vagy polár felsőről. Ezek az anyagtípusok is a funkcionalitás jegyében születtek meg és mindegyik egy bizonyos funkciót lát el.

  • A hardshell vagy héjkabát szerepe a harmadik külső réteget tölti be a funkcionalitás terén, megvéd minket az esőtől széltől természeti behatásoktól. Általában valamilyen vízálló lélegző membránnal vannak ellátva.
  • A softshell anyag szerepe hogy kicsit hasonló, mint a hardshell, azzal a különbséggel, hogy a softshell már egy inzulációs szerepet is betölt, illetve ezek a ruhák többnyire csak vízlepergetőek. Általában szeles, hűvös, száraz időjárási körülmények közzé ajánlják.
  • Fleece vagy polár szerepe a hő megtartásában összpontosul, fő funkciója a test melegen tartása, emellett fontos a jó szellőzés és rugalmasság.
  • Baselayer vagy alapréteg, aláöltözet pedig a test szárazon tartásáért, szellőzéséért felel.
  • Down avagy a pehely amiről eddig nem beszéltünk, a pehely szerepe a réteges öltözködésben fontos, hiszen ez az a réteg ami a leghidegebb körülmények között is melegen fog tartani. Általában külső, vagy középrétegként van használva. Ez egy természetes töltet, amit általában két szintetikus anyagréteg közzé integrálnak a ruházatba.

A kevesebb sokszor több

Ezek a ruhák, anyagok amit ma az outdoor ipar használ kifejezetten a funkcionalitás jegyében születtek meg, strapabíró, könnyű, lélegző, vízálló, éppen amire ki lettek fejlesztve, sokszor akár több funkciót is el tudnak látni. Specifikusan a célnak megfelelően kell őket kiválasztani, így sokszor kevesebb, de több funkciót ellátó darabbal jobban járunk, mintha több hasonló funkciójú darabot vásárolnánk. A túrák során a súly sem elhanyagolható tényező így a kevesebb sokszor több nem csak funkcionalitásban, de súlyban és felhasználásban is. Mindenki, aki aktívan nagy intenzitással sportol, vagy extrém sportokat űz változékony időjárási körülmények között azoknak mindenképpen ezt a vonalat érdemes követni, mert amellett hogy megfelelő védelmet – komfortot nyújtanak hosszú távon ki tudják szolgálni a felhasználóját.


​Esőkabát - héjkabát kisokos

​Esőkabát - héjkabát kisokos

2022.06.08.

Túrázás során folyamatosan ki vagyunk téve az időjárás viszontagságainak, ezért különösen fontos, hogy olyan külső réteget viseljünk, amely megfelelő védelmet nyújt. Az alábbiakban azt mutatjuk be, hogy milyen típusú eső–, héjkabátok vannak, és kinek melyiket érdemes választania.

→ Tovább
Túratippek kezdőknek

Túratippek kezdőknek

2022.05.25.

Tavasszal, amikor már teljes pompájában élvezhetjük a természet szépségeit, sokan húznak bakancsot, túracipőt. A május azonban legalább olyan szeszélyes tud lenni, mint az április, ezért nem árt alaposan felkészülni a túrákra. Ehhez adunk tippeket.

→ Tovább