Dockyard

Outdoor szaki blog

felszerelés, tesztek, kütyük, tippek

Szöveg és fotó:
2022. május 25.

Túratippek kezdőknek

Tavasszal, amikor már teljes pompájában élvezhetjük a természet szépségeit, sokan húznak bakancsot, túracipőt. A május azonban legalább olyan szeszélyes tud lenni, mint az április, ezért nem árt alaposan felkészülni a túrákra. Ehhez adunk tippeket.

Sziasztok, Precup Csaba vagyok, a Dockyard-üzletlánc outdoor managere. Már több mint 20 éve foglalkozom az outdoor sportok különböző ágazataival, de főként magashegyen, sziklán és havas terepen érzem jól magam. A világ sok táján megfordultam már, kedvenc helyem a Himalája vonulata. A blogon többnyire termékteszteket, technikai leírásokat és az outdoor világ újdonságait találjátok majd meg.

Mielőtt nekivágunk az erdőnek, mezőnek, nézzünk meg pár dolgot, mire érdemes odafigyelni, mielőtt elindulunk egy túrára. Ha télen, kora tavasszal nem kirándultunk, akkor mindenképp át kell nézni a túraruházatunkat, cipőnket, bakancsunkat, illetve a felszerelésünket. Érdemes a lábbelivel kezdeni. A klasszikus bőrbakancsok, -cipők rendszeres ápolást igényelnek, amivel egyben az élettartamuk is jelentősen megnő. A klasszikus bőrbakancsokat waxoljuk, mielőtt útnak indulunk, a szintetikus- és nubuk-, hasítottbőr-cipőket pedig a megfelelő bőrápolószerrel kezeljük. Ezeket a tisztítási, ápolási műveleteket érdemes rendszeresen, felhasználástól függően elvégezni, de szezon előtt és után mindenképpen! Amit még érdemes megnézni, hogy a cipő középtalpa nem kezd-e elhasználódni, elporladni, ez tipikus jelenség az úgynevezett PU (poliuretán) középtalppal ellátott cipők esetében, ami hosszú „nem használás” után tud bekövetkezni.

A májusra kifejezetten jellemzőek az intenzív záporok, illetve zivatarok, ezért ilyenkor mindig legyen nálunk egy esőkabát, héjkabát. Ha nem klasszikus nylon esőkabátot, poncsót, hanem valamilyen membránnal ellátott kabátot használunk, akkor győződjünk meg róla, hogy a membrán jó állapotban van, és nincs rajta szakadás, lyuk. Ezeket a kabátokat sokan elfelejtik tisztítani, mosni, de ennek hiányában az anyag hamarabb el tud használódni és tönkremegy. Ezeket a darabokat is a megfelelő tisztító-, mosószerrel kell mosni, kezelni. Ezen felül nézzük át a ruházatunk többi darabját is, hogy nem sérült, szakadt-e. Amennyiben megfelelően ápoljuk, tisztítjuk ruházatunkat, felszerelésünket, sokkal hosszabb ideig tudjuk ezeket használni.

Fussunk át a felszerelésünkön is, úgy, mint hátizsák, túrabot, hálózsák, sátor, fejlámpa és egyéb kiegészítők, amiket magunkkal viszünk a túrára. Győződjünk meg arról, hogy minden darab megfelelő állapotban van, túrára készen áll!

Az alábbiakra érdemes még odafigyelni.

Időjárás. A legfontosabb – és ez különösen tavasszal indokolt – az időjárás-előrejelzés. Sose induljunk el úgy túrázni, hogy nem néztük meg, milyen idő várható. Különösen fontos ez, ha magashegyi túrára készülünk. 1500-2000 m feletti területeken ilyenkor még bőven számíthatunk havazásra, hóra, ennek tudatában érdemes pakolni és útnak indulni. Hazai túrák során ez már annyira nem érvényes, de azért itt is nézzük meg előre, hogy milyen idő várható, hiszen a májusi tavasz sokszor meg tud tréfálni minket.

Tervezzük meg az útvonalat! Ha nem akarunk magunknak kellemetlenséget, akkor mindenképpen érdemes előre megtervezni a túránkat, főleg, ha többnapos kirándulásra készülünk. Nézzük meg, merre megy a túránk, milyenek a terepviszonyok, távok. Egy rosszul megtervezett vagy meg nem tervezett túra sok bosszúságot tud okozni, ami kedvünket szegheti a jövőben.

Étel, ital. Jó esetben mindenki tudja mennyi itallal és étellel induljon útnak, túrától függően. Ha nem, akkor érdemes először kicsit több inni- és ennivalót magunkkal vinni, és kitapasztalni a megfelelő mennyiséget. Vegyük figyelembe azt is, hogy útközben hol van lehetőség vizet pótolni, és hogy útba esik-e esetleg olyan település, ahol ételt tudunk magunkhoz venni. Ha igen, és igény van rá, akkor érdemes belekalkulálni az utunkba és ennek tudatában ételt-italt pakolni.

Tavaszi kullancsszezon. Kora tavasszal az egyik legnagyobb probléma a kullancs. Ez, az ízeltlábúak törzsébe tartozó kis vérszívó sok kellemetlenséget tud okozni számunkra, emellett több fertőző betegséget is terjeszt. Ezért különösen fontos odafigyelni a kullancs elleni védekezésre. Már túra előtt érdemes befújni magunkat kullancsriasztó spray-vel, és túránk során meg is kell ismételni ezt a műveletet! A nap vagy a túra végén pedig mindenképpen nézzük át egymást, magunkat, nem szedtünk-e össze egy-két potyautast.

Állatok az erdőben. Tavasszal nemcsak mi indulunk meg az erdőkben, hanem az állatvilág is. Alapvetően nem kell félni az itthoni erdőkben, mezőkön élő nagyvadaktól, ők hamarabb észrevesznek minket és próbálnak időben kikerülni. De azért érdemes nyitva tartani a szemünket, fülünket, nehogy meglepetés érjen minket! A kisebb méretű állatokra is figyeljünk oda, nehogy véletlenül a bakancsunk alá kerüljenek.

Csak tisztán! Senki sem szeret úgy túrázni, hogy közben időről időre eldobott műanyag zacskóba, ételmaradékba vagy más szemétbe botlik az út mentén. Ezért is fontos, hogy vigyünk magunkkal egy olyan zsákot, amiben tudjuk gyűjteni a szemetet. Sajnos az erdőkben elég ritkán lehet találni szemetest, és néha az is tele van már, így mindig legyen nálunk egy olyan zacskó, amiben a saját szemetünket, ételmaradékunkat tudjuk gyűjteni, és lehetőség szerint erre a túratársaink figyelmét is hívjuk fel!

Érkezés, indulás. Biztos mindenki járt már úgy, hogy nem sikerült időben elindulnia, ezért későn is érkezett meg a célállomásra, végpontra. Ha el akarjuk kerülni ezt a kellemetlenséget, akkor tájékozódjunk, és tervezzük meg indulásunkat, útvonalunkat és érkezésünket. Mindezzel időt és energiát tudunk megspórolni. Ez különösen akkor fontos, ha tömegközlekedést veszünk igénybe a kiindulási és az érkezési pontnál.