Kéktúra blog

Barangolás a legendás kék jelzésen

Molnaszecsődtől Katafáig

Papp Géza 2020.02.02.

Körmenden kastély, Döröskén Árpád-kori templom és tópart, útközben pedig számos pince és kőkereszt várja az útra kelő turistákat. Molnaszecsődtől Katafáig a Dél-dunántúli Kéktúrán.

Körmenden, a szálláson reggeliztünk, majd elmentünk a kastélyig. Ott elköszöntünk egymástól, egyedül folytattam az utam. Benéztem a kastélyba. A kapun belül három épület is áll. Balra van a pénztár (felette a színházteremmel), előttünk a kastély, és jobbra a harmadik épületben még két kiállítás: egy címerekkel foglalkozó, és egy vadászati trófeagyűjtemény.

02-A kastély előtti utcán

A felújításra váró körmendi kastély

Fotó: Papp Géza

A kastélykertben is tehetünk egy nagy sétát – bár sajnos elég gazos ez az amúgy hatalmas, fákkal teli park. A másik oldalon a város legdíszesebb terén is átsétálhatunk, itt van kávézó, mozi, drogéria is.

A kastély után visszatértem a főútra, de rossz megállóba mentem, így lekéstem a kinézett buszomat. Ezért stoppoltam Molnaszecsődig, ahol már ismerősként köszönthettem a bélyegzőhelyet és a Rába hídját.

06-A kastély után visszamentem

Körmend, Szabadság tér

Fotó: Papp Géza
11-Innen nagyon egyszerű volt

A Rába hídján

Fotó: Papp Géza

Innen nagyon egyszerű volt a további út: a kis forgalmú aszfaltúton – egy végtelen hosszúnak tűnő egyenes szakasszal a közepén – kellett átsétálni Döröskére. Először a templom tornya tűnt fel, majd egy híd után lassan jobbra fordult az út, és emelkedni kezdett.
Döröskén érdemes először az emelkedő tetejére felmenni, és a táblánál kitérni jobbra az Árpád-kori Szent Jakab templomhoz. Ha be is szeretnénk nézni, egyeztessünk egy-két nappal előbb a 30 317 8524-es telefonszámon.

16-Döröske Árpád-kori település

Döröske, Szent Jakab templom

Fotó: Papp Géza

Annyi időm és erőm maradt, hogy még néhány falut bevállaltam erre a napra. A templom után visszasétáltam a Kékre, ami levisz a tó partjára. Itt pár rozoga padon, egy hatalmas fűzfa árnyékában lehet lepihenni. A szomszéd telken valamikor strand is működött, de már régen bezárt, nincs már se büfé, se öltöző, se szabad strand, csak a parton lehet ücsörögni.

20190904-30-doroske

Michael Schlapschy (Ausztria) Égitest elnevezésű alkotása a döröskei tó partján

20190904-32-doroske

Döröske, a tó partján

Fotó: Papp Géza


A pihenő után a kék jelzés a tó mentén vitt tovább, majd a hétvégi házakat elhagyva a Bogrács-patak hídján vitt át. Ezután pár lépéssel az Y elágazásban a bal oldali, emelkedő ágat kellett választani, majd a fák között megbújó, háttal felállított keresztnél a mélyedésben jobbra kellett térni. Hétvégi házak, szőlőskertek érintésével vitt át az út Döbörhegyre. Itt van egy kis vegyesbolt, de már csak a reggeli órákban tart nyitva.

66-Ezután pár lépéssel az Y

Híd a Bogrács-patakon

Fotó: Papp Géza

Érdemes megnézni a rácsot: borosüveg és szódásüveg egészíti ki az ÁFÉSZ feliratot – ilyenből mégiscsak kevesebb van, mint útszéli kőkeresztből. Döbörhegyen a főutcán kellett végigsétálni, kivéve egy kitérőt jobbra. Ez a kitérő az egykori Hegyháti Falugyűjtemény sokablakos háza előtt visz el, de az már nem működik. Döbörhegy után megint az aszfaltút jött, többnyire földek, kisebb részt fák mentén, egy hidroglóbusz érintésével.

72-Az út végén balra csak pár

Úton Döbörhegy és Szarvaskend fölött

Fotó: Papp Géza

Az út végén balra csak pár lépést kellett tekeregni Szarvaskend első házaiig. Beljebb egy névtelen, sárgára vakolt kocsmánál van a bélyegző. Felette, a domboldalban áll a jókora fákkal büszkélkedő Sibrik-kúria kastélypark.

76-Innen még folytattam az utam tovább

Szarvaskend kocsmája a frissítők mellett a bélyegzőt is rejti

Fotó: Papp Géza
80-Innen még folytattam az utam tovább

Sibrik-kúria, Szarvaskend

Fotó: Papp Géza

Innen még folytattam az utam tovább. Szarvaskend után az aszfaltút igencsak kanyarogni kezdett, majd ismét földút jött, présházak között. Egy fa és az előtte álló fura kereszt (régi faragott kő talapzaton egyszerű fém kereszt) elérésekor kellett balra áttérni a másik földútra.

86-Ez megint csak a földek közé

Ez megint csak a földek közé vitt ki, a tűző napra. Közben egy permetező gépet, egy Szűz Mária-szobrot és egy keresztet is érintettem. Nagymizdón a villanyoszlop mögött álló keresztnél kellett balra rátérni a falu főutcájára, ez egy kis tóhoz vitt el, ahol a „turistatérkép” mellett öt perc pihenőt is tartottam.

90-Nagymizdón a villanyoszlop mögött

Nagymizdó határában

Fotó: Papp Géza

Innen már nagyon tempósan mentem tovább Katafáig, hogy elérjem a buszomat. Ez a szakasz szinte végig erdős volt, bár itt is az autóúton kellett menni. Először lejtett az út a Hegyaljai-patakig, majd kanyargós emelkedésbe kezdett.

96-A fák közül kiérve, a temető

Úton Katafára

Fotó: Papp Géza

A fák közül kiérve, a temető mellett elhaladva már futottam, hogy Katafára beérve, az első kereszteződésben elérjem a buszmegállót. Egy perccel előbb értem oda, mint a busz – ez hozott vissza Döröskére, a szállásomra.

98-Ezt a szakaszt -én jártam be

A mai szállés: Döröske, Nyírfa Apartmanház

Fotó: Papp Géza

A cikk Papp Géza blogján is olvasható.

Az előző részt ide kattintva találod.

Putnoktól Aggtelekig

Putnoktól Aggtelekig

2020.06.15.

Havanna és Vérfarkas, mocsaras mohaszigeten önfeledt tapicskolás, a 800 éves templom, ahol Tompa Mihály is szolgált, és kilátás a szobából a sziklafalra – hihetetlen gazdag programokban ez a szakasz is, ne hagyd ki!

→ Tovább
Mályinkától Putnokig

Mályinkától Putnokig

2020.05.18.

Bélyegzés Sanyinál, újgazdag kertkapu, az ország egyik legszebb víztározója, csodás kilátás több sziklaszirtről is – nagyon szép egynapos túra.

→ Tovább
Miben segíthetünk?