MOLFresh Corner

MOL természetjáró blog

2020. december 1.

Túrázz felelősen!

A járványhelyzet miatt a természetbarátok lehetőségei is beszűkülnek egy időre, hisz látogatóhelyek zártak be, előzetesen meghirdetett programok, szervezett túrák maradnak el.

A november 10-e éjféltől életbe lépett járványügyi korlátozások értelmében határozatlan időre bezártak az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, az erdőgazdaságok által üzemeltetett turisztikai központok, kisvasutak és a nemzetipark-igazgatóságok bemutatóhelyei is.

Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása továbbra is engedélyezett, vagyis túrázni, futni, bringázni lehet, és érdemes is, a természetben töltött idő sokat segíthet abban, hogy nemcsak fizikailag, de lelkileg is erősebben induljunk neki ennek a nehéz télnek.

A túrázás, terepfutás közben is figyeljünk a távolságtartásra, kerüljük a csoportosulást, egyénileg vagy egy háztartásban élőkkel sportoljunk, kiránduljunk, és a kijárási korlátozás értelmében mindezt 5 és 20 óra között tegyük. Ha futni indulunk, válasszunk kevésbé népszerű turistautakat, hisz járványügyi szempontból nem túl szerencsés, ha a szembejövő túrázók arcába lihegünk.

A maszkviseléssel kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

A nemzetipark-igazgatóságok által működtetett valamennyi bel-és szabadtéri bemutatóhely, idegenforgalmi barlang bezár és turisztikai szálláshelyeik sem vehetők igénybe. Az igazgatóságok határozatlan ideig nem szerveznek rendezvényeket, programokat, a már meghirdetetteket sem tartják meg. A szabadon látogatható tanösvények egyénileg, családdal továbbra is felkereshetők.

Az arborétumok, botanikus és füvészkertek esetében érdemes az aktuális nyitva-, illetve zárvatartással kapcsolatban a létesítmények honlapján, közösségi oldalán tájékozódni. Egyes helyek, főleg a nagy területen fekvő arborétumok továbbra is várják a látogatókat, de például a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, az ELTE Füvészkert és a Szegedi Füvészkert is bezárt.


Túrázz felelősen!

Ha sok időt töltesz a természetben, az segíthet egészségesnek maradnod, de túrázz felelősen! Betegen ne indulj útnak, mindig kerüld a zsúfolt helyeket, lehetőleg ne tömegközlekedéssel, hanem autóval vagy kerékpárral menj kirándulni, kizárólag a veled egy háztartásban élőkkel, és ne aludj ott. A természetben is tartsd mindenkitől a 1,5 méteres távolságot, és kövesd a hivatalos rendszabályokat.


Túrázz környezettudatosan, és válogass kedvedre a MOL kutakon a Discovery Adventures kollekció darabjaiból! Akció időtartama 2020.09.07. - 12.27.A Keleti-Mecsek esszenciája

A Keleti-Mecsek esszenciája

2021.02.25.

A Keleti-Mecsek egyik völgyfőjében áll a Réka-kunyhó, a térség felfedezésének ideális elhelyezkedésű bázisa. Szomszédságában a hegyvidék messze földön neves látnivalóit találjuk: a Mecsek legmagasabb pontját, a Zengőt, Óbányát és vízesésekkel, zúgókkal tarkított völgyét, illetve Kisújbánya kilátóját.

→ Tovább
A Börzsöny legizgalmasabb vára – Drégely

A Börzsöny legizgalmasabb vára – Drégely

2021.01.06.

Több mint 700 éve vár, ebből közel 500 éve rom. Mindenki hallott már róla, de jóval kevesebben jártak a falainál. Ostrománál a magyar történelem egyik legdrámaibb küzdelme zajlott, várkapitánya – Szondi György – pedig a török háborúk egyik legvitézebb harcosa, aki hősiességével örökre beírta magát a történelemkönyvekbe.

→ Tovább
Az örök dilemma - szintetikus vagy pehelytöltet?

Az örök dilemma - szintetikus vagy pehelytöltet?

2020.12.14.

A pehellyel töltött outdoor termékek napjainkban is verhetetlennek tűnnek tömeg-térfogat arány és hőszigetelő képesség tekintetében, a szintetikus töltőanyagúak felzárkózása ugyanakkor szédületes sebességgel zajlik. Utóbbiak elvitathatatlan előnye, hogy sokkal jobban tolerálják a nedvességet, mint a természetes eredetű szigetelőanyagot tartalmazó társaik, továbbá az, hogy egy leheletnyivel olcsóbbak is. Ezt már korábban is megállapítottuk, de a helyzet ma is változatlan.

→ Tovább