100 kiló szarvasagancsot találtak egy autóban

A gyanúsított kocsiját Devecserben ellenőrizték a rendőrök, a hátsó ülésen és a csomagtartóban pedig tekintélyes trófeagyűjteményre bukkantak, amihez a férfi jogtalanul jutott hozzá.

Szerző:
police.hu
Fotó:
police.hu
2018. június 21.

A gyanúsított kocsiját Devecserben ellenőrizték a rendőrök, a hátsó ülésen és a csomagtartóban pedig tekintélyes trófeagyűjteményre bukkantak, amihez a férfi jogtalanul jutott hozzá.

Az eset március 31-én történt. A közel 100 kilogrammnyi agancsot szállító 57 éves kaposvári férfit kihallgatták az Ajkai Rendőrkapitányságon, és orgazdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak ellene.

 


Később kiderült, hogy az agancsokat a gyanúsított egy noszlopi és egy devecseri lakostól vásárolta, akik engedély nélkül gyűjtötték össze azokat a helyi erdőkben. Előbbi ellen lopás bűntett, utóbbi ellen lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A nyomozás a napokban fejeződött be, a rendőrkapitányság vádemelési javaslatot tett.

 

 

A vadászterületen elejtett, elfogott vad (ideértve annak trófeáját is), a hullatott agancs, a szárnyas vad jogszerűen gyűjtött tojása, az elhullott vad teteme a vadászatra jogosult tulajdona. A nem vadászterületen elhullott vad teteme, valamint a hullatott agancs annak a vadászatra jogosultnak a tulajdona, amelyiknek a vadászterületéről a vad oda került. A félreértések elkerülése végett tisztázzuk, hogy a vadászati jog - mint vagyonértékű jog - a földtulajdonjog elválaszthatatlan részeként a vadászterületnek minősülő terület tulajdonosát illeti meg. Magyarul: lopást követünk el, ha egy talált agancsot csak úgy hazaviszünk. Nagyvadfajoknál trófeának minősül az elejtett gímszarvas, dámszarvas, valamint az őz agancsa, a muflon csigája, továbbá a vaddisznó agyara.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Vihetem, vagy sem, amit az erdő ad

Akár ötmillió forint bírságot is kaphatnak az agancsgyűjtők

Cikkajánló