100 méter mélyre nyúló járatot tártak fel a pilisi barlangban

Eddig ismeretlen járatot fedeztek fel a Csobánka melletti Dinó-rejtek elnevezésű barlangban, ami így a Pilis harmadik legmélyebb barlangja lett.

Szerző:
TM
Fotó:
foldalatti.hu
2020. április 30.

Eddig ismeretlen járatot fedeztek fel a Csobánka melletti Dinó-rejtek elnevezésű barlangban, ami így a Pilis harmadik legmélyebb barlangja lett.

A felfedezést a Szent Özséb Barlangkutató Egyesület tette: arról számoltak be, hogy a Feneketlen-hasadék nevű részen, ami szűkössége miatt korábban megállította őket, most tovább jutottak, és helyenként két méter széles hasadékok is megnyíltak. A legmélyebb, 100 méter mélyre nyúló, új szakasz alja mélyebben van, mint a pilisvörösvári horgásztó, de a karsztvízszintet még mindig nem érte el.

A Kharkún-verem nevet kapta. (Csak összehasonlításképp: Magyarország legmélyebb barlangja a bükki Bányász-barlang, ami kb. 250 méter mély – legalábbis amit felfedeztek belőle.) A Dinó-rejtek egyébként balesetvédelmi okokból és a barlang védelme érdekében le van zárva, csak speciális képzettséggel, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park engedélyével lehet látogatni.

Azt feltételezik, hogy a barlang összefügghet a szomszédos Macska-barlanggal, ami szabadon látogatható. Az Országos Kéktúra útvonaláról ágazik le a kék barlang jelzésű turistaút, amely egy kis körrel fűzi fel a barlangot az útvonalra.

A felfedezésről bővebben a foldalatt.hu-n olvashatsz.

Forrás: MTI

Cikkajánló