Filmajánló – Inverse Everest

Filmes rovatunkban most egy igazi expedíciós filmet ajánlunk, melynek főhősei nem kisebb feladatra vállalkoztak, mint hogy lejussanak a Föld egyik legmélyebb barlangjába, a 2197 méter mély Krubera–Voronya-barlangba.


Szöveg:
Fotó:
Ambrus Gergely
2020. április 25.

Filmes rovatunkban most egy igazi expedíciós filmet ajánlunk, melynek főhősei nem kisebb feladatra vállalkoztak, mint hogy lejussanak a Föld egyik legmélyebb barlangjába, a 2197 méter mély Krubera–Voronya-barlangba.


Magyarország legmélyebb barlangja a Bükkben található Bányász-barlang. 275 méterrel a föld alatt lenni, egy laikus számára már ez is elképesztő. A Kaukázus nyugati peremvidékén, a grúziai szakadár államban, Abháziában található Krubera-Voronya-barlang mélysége ennek közel tízszerese. Nem véletlenül hívják a a Mount Everest földalatti megfelelőjének.

Ide indult 2016 nyarán egy magyar barlangászokból álló csoport, akiknek célja az volt, hogy elérjék a barlang száraz lábbal megközelíthető, legmélyebb pontját, a 2080 méter mélyen lévő Game Overt. A 2197 méteres legalsó pontot csak barlangi búvárok érhetik el, az ugyanis már víz alatt van. Az expedíció célja nem "csak" a lejutás volt, hanem az is, hogy közben olyan profi fotódokumentáció is készüljön, amely a nagyközönség számára bemutatja ezt a különleges föld alatti világot.

Az expedíció tagjait – Ambrus Gergely, ifjabb Adamkó Péter, Jager Attila és Tóth Attila – a budapesti előkészületektől kísérhetjük végig. A csapathoz a helyszínen csatlakozott egy erdélyi és egy libanoni kutató is, Fabián Előd és Abou Nader, illetve a filmes csapat, Lerner Balázs, Balázs Gergely és Tóth Zsolt Marcell.

A barlangig eljutni sem egyszerű, ugyanis az oroszok lakta Abházia, bár Grúzia része, és a világ országainak többsége úgy is tekinti, önmagát független államnak tartja, Oroszországgal és pár másik országgal együtt. A csapatnak a Grúziából való bejutáshoz nemcsak vízumra, de jó néhány órára és hosszas bürokratikus hercehurcára volt szüksége.

A barlangba való lejutás nem egynapos túra, a csapat kilenc napot töltött a föld alatt. Ehhez persze minden szükséges felszerelést – élelmiszert, gyógyszereket, mászófelszerelést, hálózsákokat, fényképezőgépeket – is magukkal kellett vinni. Akárcsak a magashegységekben itt is vannak táborhelyek, a legnagyobb és legjobban felszerelt bivakot 1400 méteres mélységben alakították ki. Ennek közelében, 1440 méter mélyen van a barlang legveszélyesebb pontja, egy keskeny szifon, egy víz alatti járat, ahol a 2 fokos vízben kell pár métert a víz alatt megtenni.

Ahogy a magashegységekre, úgy itt is igaz az, nem csak lejutni kell, a 2 kilométeres mélységből vissza is kell térni a felszínre, ez öt nap föld alatti kúszás-mászás után nem könnyű. Ilyen mélységben a legkisebb hiba vagy rosszullét is végzetes lehet, így a barlangászoknak utolsó erőtartalékaikat is mozgósítaniuk kell.

Aki kíváncsi egy kivételes expedíció történéseire, a világ egyik legmélyebb barlangjára és szeretne betekinteni egy nemzetközi barlangkutató tábor mindennapjaiba, nézze meg a Filmdzsungel Stúdió filmjét.




Cikkajánló