20 métert zuhant a Vadálló-köveknél

A 31 éves hölgy súlyosan megsérült, a mentés több órán keresztül tartott. A kórházban elsődlegesen koponya-, borda- és medencetörést diagnosztizáltak nála.

Szerző:
caverescue.hu
Fotó:
Kovács Márton / caverescue.hu
2016. augusztus 17.

A 31 éves hölgy súlyosan megsérült, a mentés több órán keresztül tartott. A kórházban elsődlegesen koponya-, borda- és medencetörést diagnosztizáltak nála.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) augusztus 16-án este 19 órakor kapta a bejelentést, hogy a Visegrádi-hegységben, a Vadálló-köveknél egy hölgy mintegy 20 métert zuhant a gerincről a mélybe. Állítólag nem függőlegesen, hanem egy nagyjából 60 fokos lejtőn esett le, és többször beütötte magát.

 


A mentőcsapathoz a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat egy-egy embere is csatlakozott. A helyszínt 1 kilométerre tudták járművel megközelíteni. A sérült eléréséhez még 220 méter szintkülönbséget kellett gyalogosan, a felszerelésekkel együtt leküzdeniük, végül a gerinc alatt mintegy 40 méterre, egy meredek hegyoldalban, kövek között fekve találtak rá.

 


A terepviszonyok megnehezítették az azonnali orvosi ellátást, vízszintes párkány nem volt a közelben. A gyors traumavizsgálat koponyatörést, feltételezett nyaki-, háti- és ágyéki gerincsérülést, valamint mellkas-, váll-, és medencesérülést állapított meg. A körülbelül 30 perces ellátás során infúziót kötöttek be, megkezdték a vénás fájdalomcsillapítást, és befektették a sérültet egy speciális barlangi mentőhordágyba. A hegygerincre egy kiépített kötélpályán húzták fel. Innen viszontagságos út vezetett a terepjárókig: a nehezebb terepen kézről kézre adogatták a sérültet.

 


Az Országos Mentőszolgálat hajnali fél 1-kor vette át a beteget, akit a budapesti Honvéd Kórház sürgősségi osztályára szállítottak. Itt elsődlegesen koponyatörést, sorozat-bordatörést, valamint medencetörést állapítottak meg.


A mentőakcióban a BMSZ honlapja szerint mintegy negyven fő vett részt.

 

Cikkajánló